Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SugarCube čistí praskanie a klikanie z prehrávaných vinylových platní

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nečistoty či škrabance na povrchu platní alebo aj nedostatočné pritlačenie ihly gramofónu môžu za zhoršený zážitok z počúvania obľúbeného albumu. Namiesto čistého prehrávania sú skladby rušené nepríjemnými praskaniami a klikaním. K dispozícii sú síce rôzne pomôcky pre čistenie platní, no ak ich máte v zbierke väčšie množstvo, určite si nenájdete toľko času na ich údržbu. Pomôcť by v takom prípade mohlo zariadenie SugarCube SC-1, ktoré zbaví signálu všetkých nepatričných zvukov.

Spoločnosť SweetWater uspela so svojim zariadením SugarCube SC-1 na start-up portále Indiegogo a teraz je už dostupné aj pre bežných spotrebiteľov. Podľa jeho vývojárov je navrhnuté ako prvý hardvér na svete, ktorý audiofilom umožní využiť technológiu pre odstránenie klikaní a praskaní počas prehrávania vinylových albumov v reálnom čase, a ktoré funguje s akoukoľvek platňou.

Proces čistenia je závislý od digitálneho spracovania v kvalite 24-bit / 192 kHz a vlastného algoritmu od spoločnosti SweetWater, ktorý je kombináciou detekcie, izolácie a odstránenia nežiaduceho šumu a zvukov bez akéhokoľvek poškodenia prehrávanej platne. K dispozícii je aj tlačidlo bypass, pre vyradenie úpravy vinylovej platne v prípade, že sa používateľ rozhodne obetovať čistý zvuk v prospech analógového zážitku.

Zariadenie SugarCube SC-1 využíva technológiu pre odstránenie klikaní a praskaní počas prehrávania vinylových platní v reálnom čase.

Používateľ má možnosť kontroly nad touto technológiou aktívneho odstraňovania ruchov prostredníctvom tlačidiel na prednom paneli, kde sa nachádza aj informačný displej. K dispozícii je samozrejme aj možnosť vzdialeného bezdrôtového nastavenia prostredníctvom sprievodnej aplikácie pre operačné systémy iOS a Android.

Zariadenie SugarCube SC-1 je už k dispozícii za cenu približne 1 550 dolárov. Tá zrejme odradí množstvo potenciálnych používateľov, ktorí tak zrazu môžu oceniť určité čaro analógového prehrávania vinylových platní so všetkými sprievodnými zvukmi alebo ich to presvedčí, aby sa o svoje albumy radšej lepšie a pravidelnejšie starali.

Proces čistenia má na starosti digitálne spracovanie a vlastného algoritmus pre detekciu, izoláciu a odstránenie nežiaduceho šumu a zvukov bez akéhokoľvek poškodenia prehrávanej platne.