Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Interaktívny displej Canvia napodobní plátno s umeleckým dielom

Interaktívny displej Canvia napodobní plátno s umeleckým dielom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veľký boom fotorámikov so zábermi z dovoleniek je zrejme už za nami, no tento nápad sa dá využiť aj teraz. Dokazuje to aj najnovší výtvor v podobe 32 palcového fotorámu Canvia, ktorý je navrhnutý tak, aby reprodukoval umelecké diela zavesené na stene. Dokáže pritom zobraziť také detaily, ako sú ťahy štetcom a dodáva sa s databázou tisícov diel minulých aj súčasných umelcov. Displej fotorámu navyše vníma okolité svetlo a prispôsobuje sa mu tak, aby sa lepšie začlenil do miestnosti a reprodukované umelecké dielo pôsobilo vernejšie.

Digitálne umelecké fotorámy prinášajú možnosť ako oživiť a skrášliť prázdnu stenu niečim dynamickým. Používateľ si môže jednoducho meniť zobrazené diela podľa nálady, ako je tomu v prípade modelu Smart Frame od spoločnosti Memento, no ani táto technológia nepatrí práve k najlacnejším. Zmeniť sa to však chystajú vývojári zo spoločnosti Canvia, ktorí predstavili vlastné cenovo dostupné riešenie digitálneho umeleckého fotorámu.

Z technického pohľadu ide o 32 palcový rám a bielym okrajom, v ktorom je osadený 24 palcový IPS displej s rozlíšením 1080p. V ráme sa nachádza procesor ARM, 2 GB pamäte RAM, 16 GB vnútorného úložného priestoru (kapacita asi pre 10 000 obrázkov). Canvia sa k mobilným zariadeniam pripája prostredníctvom bezdrôtovej technológie Wi-Fi a pri prevádzke má spotrebu 35 wattov.

32 palcový fotorám Canvia je navrhnutý tak, aby reprodukoval pekne nasvetlené umelecké diela na plátne.

Cieľom vývojárov v tomto prípade bolo vytvorenie niečoho, čo by sa čo najviac približovalo k skutočným umeleckým dielam na plátnach. Aj preto boli do fotorámu osadené snímače okolitého svetla, ktoré zaručia, že reprodukovaný obraz sa prispôsobí takmer všetkým okolitým svetelným podmienkam a teplote tak, aby vyzeral ako pekne osvetlený skutočný obraz. Vývojári tvrdia, že fotorám replikuje textúru obrazu tak reálne, že je ťažké poznať rozdiel medzi reálnymi ťahmi štetca a digitálnymi pixlami.

Fotorám Canvia sa dá prepojiť s bezplatnou databázou, kde je viac ako 3 000 umeleckých diel, ktoré sú rozdelené do rôznych kategórií a obsahujú obrazy od starých majstrov až po súčasné diela, s možnosťou zobrazenia moderných fotografií a iných médií. K dispozícii je aj možnosť prémiového predplatného za 30 dolárov ročne, ktoré odomkne prístup k práci viac ako 100 významných súčasných umelcov. Zariadenie pritom môže využiť svoje senzory pre identifikovanie miestnosti a zistenie, aké umelecké dielo by sa najlepšie hodilo k dekorácii a vybaveniu.

Canvia dokáže zobraziť také detaily, ako sú ťahy štetcom a dodáva sa s databázou tisícov diel minulých aj súčasných umelcov.

Celé sa to dá ovládať prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie alebo s pomocou hlasových príkazov cez zariadenia s digitálnym asistentom, ako je Alexa.

Digitálny umelecký fotorám Canvia sa bude predávať za 550 dolárov, no teraz sa dá získať prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter za finančnú podporu vo výške len 275 dolárov. Vývojárom sa podarilo získať viac ako dvojnásobok požadovaných finančných prostriedkov a doprava je naplánovaná na január 2019.

Displej fotorámu vníma okolité svetlo a prispôsobuje sa mu tak, aby sa lepšie začlenil do miestnosti a reprodukované umelecké dielo pôsobilo vernejšie.