Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Firefox Reality je pohlcujúci webový prehliadač pre virtuálnu realitu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Mozilla odhalila nový webový prehliadač s názvom Firefox Reality, ktorý je šitý na mieru pre zariadenia, ktoré zobrazujú virtuálnu alebo rozšírenú realitu. Prehliadač je navrhnutý s ohľadom na prezeranie tradičného 2D obsahu. Dá sa navyše ovládať hlasom, čím posúva hranice toho, čo sa pri prehliadaní stránok dá robiť s technológiou virtuálnej reality.

Spoločnosť Mozilla robila prieskum medzi používateľmi zariadení pre zobrazenie virtuálnej reality (VR) alebo rozšírenej reality (augmented reality – AR) a dozvedela sa, že jedna z najčastejších frustrácií je vyhľadávanie nových hier, ako aj samotná skúsenosť v tomto novom prostredí. To je aj dôvod, prečo prehliadač Firefox Reality umiestňuje na domovskú stránku informačné kanály obsahujúce obsah pre VR a AR.

Vývojári museli prehodnotiť v podstate všetko, vrátane navigovania, písania textu, používateľského prostredia, vyhľadávania a ďalších funkcií. Údajne si to vyžiadalo „roky výskumu a nespočetné rozhovory s používateľmi, tvorcami obsahu a výrobcami hardvéru.“ Výsledkom je webový prehliadač, ktorý je ušitý na mieru pre digitálne médium, ktorému slúži.

Aby bol zabezpečený rýchly a plynulý výkon, je prehliadač postavený na systéme Mozilla Quantum Engine. Prehliadaču nechýbajú ani funkcie, na ktoré sú používatelia Firefoxu zvyknutí, ako je napríklad súkromné prehliadanie. Spoločnosť Mozilla zdôraznila, že je to ešte len začiatok a niektoré základná funkcie, ako sú záložky, je ešte nutné pridať. V pláne je aj pridanie podpory pre prezeranie 360 stupňového videa.

Nový webový prehliadač Mozilla Firefox Reality je k dispozícii v digitálnych obchodoch s aplikáciami Viveport, Oculus a Daydream.

Spoločnosť Mozilla odhalila nový webový prehliadač s názvom Firefox Reality, ktorý je šitý na mieru pre zariadenia, ktoré zobrazujú virtuálnu alebo rozšírenú realitu.