Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tip: Ako si spraviť doma vlastnú multimediálnu knižnicu?

Tip: Ako si spraviť doma vlastnú multimediálnu knižnicu?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Máte doma veľkoplošný televízor, no nebaví vás už klasická ponuka televíznych kanálov, kde chodí každé Vianoce dookola to isté? Spoločnosť Synology preto spravila vlastnú multimediálnu knižnicu – akýsi „domáci Netflix“, z ktorého sa dá streamovať priamo do novej TV, ale aj do mobilu či tabletu. Ak chce teda, aby každý člen domácnosti pozeral na Vianoce doma niečo iné, môže! Máme pre vás tip, ako na to.

Čo potrebujem na vlastnú multimediálnu knižnicu?

 

Základom je domáce sieťové úložisko (napr. NAS od Synology) – je to neveľká škatuľka, ktorú pripojíte k vášmu domácemu smerovaču a podľa zvolenej kapacity diskov máte zrazu k dispozícii veľké množstvo terabajtov úložného priestoru. V druhom kroku je potrebné „obohatiť“ sieťové úložisko o mediálny server, ktorý sa bude starať práve o vašu multimediálnu knižnicu.

Mediálny server je v skutočnosti výkonný multimediálny balíček, ktorý dokáže streamovať obsah z NAS do vašich domácich zariadení (TV, tablet, mobil, ...) cez kompatibilné protokoly v kompatibilných rozlíšeniach. Na zariadeniach netreba nič inštalovať, môžete do nich obsah priamo streamovať. Nemusíte ani poznať žiadne detailné technické parametre, všetko funguje intuitívne.

Podporované sú všetky televízory s pripojeným Apple TV, Android TV, Samsung TV, Google Chromecast, Amazon Fire TV a všetky samotné TV s podporou DLNA protokolu (čo sú takmer všetky dnes moderné Smart TV).

Synology Video Station.

Appka Video Station a DS video pre váš mobil

 

Pre ešte jednoduchšiu obsluhu odporúčame do vášho domáceho NAS nainštalovať službu Video Station, ktorá vám pomôže spravovať všetky filmy, televízne seriály a domáce videá, ktoré máte stiahnuté na vašom domácom NAS. Práve táto appka sa stará o správne streamovanie videa. Ak máte 4K televízor, pustí vám v domácej sieti film v maximálnom 4K rozlíšení.

Ak však chcete pozerať seriál skôr na tablete v posteli a tablet máte iba v HD rozlíšení, Video Station automaticky prekóduje (v reálnom čase) video do HD rozlíšenia, aby sa prispôsobilo vášmu zariadeniu. A takto môžete dokonca sledovať svoju multimediálnu zbierku online, nech ste kdekoľvek na svete! Video Station vám k filmu či seriálu automaticky stiahne informácie, grafiku, ale aj titulky na základe vašich osobných preferencií.

Synology Video Station.

V rodine je dôležité nastaviť, kto môže ktoré filmy sledovať. Nemusíte sa báť, každému členovi v rodine môžete priradiť používateľský účet a obmedziť prístup k jednotlivým knižniciam, ktoré ste si vo Video Station vytvorili. Ak sa vám nechce strácať čas s týmto nastavením, jednoduchšie pre vás možno bude zvoliť 4-miestny PIN kód k filmom, ktoré by mohli byť citlivejšie pre detské oči.

Predstavte si však ešte lepší scenár – v práci vám kolega odporučí zaujímavý film. Vy si ho necháte na diaľku stiahnuť, takže už pri príchode domov vás bude čakať pripravený na vašom domácom NAS. Zoberiete do ruky pohár vína, vybehnete s mobilom na záhradu, sluchadlá do uší, spustíte na mobile appku DS video a užívate si odporúčaný film v pohodlí bez toho, aby ste na čokoľvek čakali, prípadne sa trápili, či ho budete mať v správnom rozlíšení a či budú všetky technické parametre podporované.

Synology Video Station.

Kde začať?

 

Celý tento „setup“ si môžete vyskúšať online (bez toho, aby ste museli zatiaľ kupovať vaše vlastné NAS) na tejto stránke. Ak sa vám celý systém zapáči a verte nám, že je to návykové, stačí si vybrať jeden z podporovaných NAS modelov a začať si užívať svoju multimediálnu domácu knižnicu.

Synology Video Station.

(Zdroj: Blog Synology)