Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Už aj Sony odhalila špecifikácie svojej budúcej hernej konzoly

Už aj Sony odhalila špecifikácie svojej budúcej hernej konzoly
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská Sony konečne prezradila, aké budú hardvérové špecifikácie jej pripravovanej hernej konzoly PlayStation 5 (PS5). A väčšinou to vyzerá dobre, hoci stále nevieme, ako nová herná konzola bude vyzerať zvonka. PS5ťka by pritom mala priniesť masívne vylepšenie grafického výkonu a „okamžitých“ nahrávacích časov oproti súčasnému modelu PS4.

Pripravovaná herná konzola Sony PlayStation 5 bude poháňaná 8 jadrovým procesorom AMD Ryzen Zen 2, 16 GB operačnej pamäte GDDR6 RAM a grafikou AMD Radeon RDNA 2. Tá sa pritom môže pochváliť výpočtovou silou 10,3 teraflopov. Pre porovnanie, herná konzola PS4 má len 1,8 teraflopov, zatiaľ čo vylepšená verzia PS4 Pro dosahuje 4,2 teraflopov. Mechanický pevný disk (HDD) bude vymenený za rýchle SSD úložisko s kapacitou 825 GB. Je to trocha zvláštne číslo, takže je predpoklad, že pôjde skôr o 1 TB SSD disk s vyhradeným priestorom pre systémové údaje.

Tento disk SSD, spolu so špeciálne navrhnutou architektúrou, by mali konzolu výrazne zrýchliť. Keďže údaje budú okamžite prístupné, systém a hry by sa mali spúšťať „ultrarýchlo“ a doba načítanie v samotných hrách medzi úrovňami alebo prechodom do inej lokality by mali byť „okamžité“. Nový výkonný grafický procesor zase umožní hrám vyzerať čo najlepšie. Postará sa o to aj podpora technológie Ray tracing, ktorá vytvára čo najrealistickejšie odrazy svetla, tiene a filtrovanie. Podobný systém bude zavedený aj pre zvuk, kedy sa pomocou technológie Tempest 3D AudioTech budú presne modelovať zvukové vlny.

Fyzické kópie hier budú na diskoch Blu-ray Ultra HD s kapacitou 100 GB. Približne 100 najlepších hier pre súčasnú hernú konzolu PS4 si budú môcť hráči zahrať aj na novej PS5ťke už pri jej vydaní. Spoločnosť Sony tvrdí, že ich počet sa bude v priebehu času rozširovať. No stále chýbajú informácie o cene alebo dátume vydania. Zatiaľ je známe len to, že Sony by chcelo stihnúť vianočné sviatky.

Spoločnosť Sony prezdradila hardvérové špecifikácie svojej budúcej hernej konzoly PlayStation 5.