Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Oculus Quest 2 posúva bezdrôtovú virtuálnu realitu na vyššiu úroveň

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď spoločnosť Facebook vydala okuliare pre zobrazovanie virtuálnej reality s názvom Oculus Quest, úplne sa zmenili pravidlá na VR scéne. Neboli potrebné žiadne káble, žiadny počítač, žiadne externé senzory. Teraz prichádza druhá generácia, ktorá sa do tohto segmentu snaží opäť vniesť svieži vietor.

Pôvodné VR okuliare Oculus Quest predstavovali vo svojej dobe dostupné riešenie typu „všetko v jednom“, ktoré umožnilo používateľovi sa okamžite ponoriť do zážitku z virtuálnej reality bez akýchkoľvek prekážok. Napriek tomu bol výkon v porovnaní s káblovými VR okuliarmi dosť obmedzený.

To však s druhou generáciou VR okuliarov Facebook Oculus Quest 2 už neplatí. Novinka dostala solídnu aktualizáciu hardvérovej výbavy, na čele s procesorom Snapdragon XR2, ktorý je zhruba o 46 percent výkonnejší ako procesor v pôvodnom modely. Grafické procesorové jednotky zaznamenali o 33 percnet vyšší výkon a kapacita operačnej pamäte RAM narástla zo 4 GB na 6 GB.

Druhá generácia VR okuliarov Facebook Oculus Quest 2.

Vývojári vylepšili aj rozlíšenie displejov a z rozlíšenia 1 440 x 1 600 pixelov na jedno oko až na 1 832 x 1 920 pixelov. Extra výkon procesora umožní dosahovať obnovovacie frekvencie až do 90 Hz (pôvodný model bežal na štandardných 72 Hz), aj keď táto funkcia dorazí neskôr v podobe softvérovej aktualizácii.

Nový model je z hľadiska pohodlia o niečo menší a približne o 10 percent ľahší ako predchádzajúca generácia s hmotnosťou 503 gramov. To by mohol byť pri dlhšom používaní citeľný rozdiel. Používateľ si navyše vie zmeniť a prispôsobiť pásik podľa svojej hlavy. Upravené boli aj ovládače, ktoré majú „vylepšenú ergonómiu“ a dlhšiu výdrž batérie. Zjednodušený bol systém nastavenia polohy očí a zabudovaný audio systém bol inovovaný tak, aby obsahoval filmový pozičný zvuk, ktorý umožní lepšie lokalizovať zvuky v 3D priestore.

Druhá generácia VR okuliarov Facebook Oculus Quest 2.

Ďalším významným vylepšením je samotná cena. Hoci bol prvý Quest pôsobivo cenovo dostupný za 399 dolárov (64 GB úložisko), nové VR okuliare Oculus Quest 2 sa budú predávať za 299 dolárov so 64 GB vnútorným úložiskom alebo za 399 dolárov s 256 GB úložiskom. Predbežné objednávky sú už spustené a zariadenie bude k dispozícii od 13. októbra.

Druhá generácia VR okuliarov Facebook Oculus Quest 2.

Facebook presadzuje Quest 2 ako sociálne zariadenie. Bude integrovaná aplikácia Messenger a systém Oculus Avatar sa bude inovovať, takže si bude používateľ môcť vytvoriť vlastný vzhľad pre komunikáciu a interakciu vo virtuálnom priestore. Spoločnosť tiež chce, aby spotrebitelia zvážili Quest 2 ako nástroj pre prácu a vyššiu produktivitu a ohlásila virtuálny kancelársky priestor Infinite Office, ktorý umožní pracovať s viacerými obrovskými virtuálnymi obrazovkami. Bude sa tiež dať používať fyzická klávesnica a myš či trackpad, kedy sa pomocou priechodného videnia tieto zariadenia zviditeľnia pri pohľade smerom dole.

No je tu tiež jedna nevyhnutná záležitosť, ktorá môže byť pre niektorých až nepríjemná a odradzujúca. Používanie VR okuliarov Oculus Quest 2, rovnako ako pôvodného modelu Quest, si bude vyžadovať účet na Facebooku, ktorý sa bude musieť overiť nahraním identifikačných údajov, aby sa nedal oddleiť účet Oculus od skutočnej identity.

Druhá generácia VR okuliarov Facebook Oculus Quest 2.