Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

VR exoskeleton pre dolnú časť tela s plnou spätnou väzbou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Virtuálna realita dokáže preniesť náš zrak a sluch do digitálneho sveta, no vývojári sa snažia zapojiť aj naše ďalšie zmysly, s cieľom úplného fyzického ponorenia, ktoré replikuje zážitky všetkými našimi zmyslami. Nemecká spoločnosť preto navrhla zaujímavé riešenie v podobe exoskeletonu s plnou spätnou väzbou.

Keď interagujeme so svetom, tak svet interaguje s nami a aby sme sa skutočne cítili, akoby sme fyzicky obývali virtuálny svet, alebo aby sme mohli presne ovládať robotickú telepresenciu niekde inde na planéte, musí byť virtuálny svet schopný vyvinúť sily pôsobiace na telo, aj keď proti nemu pôsobíme. Keď udriete do múru, vaša ruka sa musí zastaviť. Keď tlačíte proti niečomu, musíte cítiť odpor.

Navrhovaný VR exoskeleton Holotron pre spodnú časť tela s plnou spätnou väzbou.

VR exoskeleton tak musí dokonale zmerať, koľko sily vyvíjate, a primeranú silu musí vyvinúť naspäť, v akomkoľvek uhle, na ktorúkoľvek časť tela. Je to hardvérová náročná úloha. Nemecká spoločnosť Holotron sa snaží replikovať jednoduchý fyzický zážitok z chôdze pomocou exoskeletonu pre dolnú časť tela so spätnou väzbou. Tvrdí, že vytvorila prvý fungujúci systém pre plnú spätnú väzbu a rovnováhu pri chôdzi vo virtuálnej realite.

Navrhovaný VR exoskeleton Holotron pre spodnú časť tela s plnou spätnou väzbou.

Prototyp bol testovaný na niekoľkých aplikáciách. Jedna umožní používateľovi kráčať po schodoch, druhá simuluje úder ťažkou loptou, ďalšia umožňuje balansovať na skateboarde po nerovnom teréne, iná ho nechá kráčať po sérii pohybujúcich sa kameňov, zatiaľ čo ďalšia ho odráža na pružnej plošine. Stroj tak premieňa simulovaný pohyb vo virtuálnej realite na fyzický zážitok, pričom poskytuje čo najlepšiu spätnú väzbu.

Hoci pôsobí VR exoskeleton Holotron zatiaľ dosť neohrabane, táto technológia naznačuje, akým smerom by sa mohli uberať doplnkové zariadenia pre zintenzívnenie zážitkov vo virtuálnej realite.

Navrhovaný VR exoskeleton Holotron pre spodnú časť tela s plnou spätnou väzbou.