Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový pretekársky dron DJI FPV vtiahne pilotov priamo do akcie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť DJI oslavuje 15. výročie vydaním nového pretekárskeho dronu DJI FPV, ktorý umiestni pilota do virtuálneho kokpitu a akčné dobrodružstvá zachytáva v ultra vysokom rozlíšení pomocou kamery s otočným závesom.

Súprava DJI FPV obsahuje pretekársky dron, FPV okuliare a samostatný diaľkový ovládač, no je tu aj možnosť prevzatia ovládacích prvkov jednou rukou pomocou nového pohybového ovládača. Samotný dron má rozmery 255 x 312 x 127 milimetrov a váži 795 gramov. Maximálny čas letu na jedno nabitie batérie je uvádzaný na 20 minút (tento údaj sa meral v pokojných poveternostných podmienkach pri rýchlosti 40 km / h).

Nasadenie FPV (pohľad z prvej osoby) okuliarov s hmotnosťou 420 gramov umožní pilotovi vidieť let z pohľadu dronu. Výrobca sľubuje videostream s nízkou latenciou a vysokým rozlíšením s dosahom signálu až 10 kilometrov. Stabilné napájanie pomáhajú zabezpečiť technológie automatického prepínania frekvencií a odrušovania signálu. Na výber je niekoľko rozlíšení zobrazenia, pričom systém využíva najnovšiu iteráciu aplikácie DJI Fly. K dispozícii je tiež bezplatná aplikácia simulátora, ktorá pomáha novým pilotom zvládnuť lietanie s dronom „v ľahkom, zábavnom a bezrizikovom prostredí“.

Pretekársky dron DJI FPV.

Štandardná možnosť HD poskytuje rozlíšenie 1 440 x 810 so zorným poľom 142 stupňov pri rýchlosti 60 snímok za sekundu alebo so zorným poľom až 150 stupňov pri rýchlosti 50 snímok za sekundu. Latencia v oboch prípadoch je len 40 ms. K dispozícii je aj plynulejší režim s latenciou 28 ms pri 1 440 x 810 so zorným poľom 142 stupňov a 120 snímkami za sekundu, respektíve 150 stupňov pri rýchlosti 100 snímok za sekundu. Spoločnosť DJI tiež zahrnula režim pre publikum, ktorý umožňuje pripojenie až ôsmich ďalších FPV okuliarov zobrazujúcich pohľad z dronu.

Pretekársky dron DJI FPV.

Či už pilot letí sám alebo so sebou zoberie na dobrodružstvo aj priateľov, dron môže dosiahnuť zrýchlenie z 0 na 100 km / h už za 2 sekundy. Maximálna rýchlosť letu je až 140 km / h. K dispozícii sú pritom tri letové režimy. Normálny režim je určený pre začiatočníkov, napríklad sa dron môže vznášať na mieste a varuje pred prekážkami a celkovo funguje podobne ako iné drony z dielne DJI. Pre skúsenejších pilotov je vhodný manuálny režim, ktorý deaktivuje všetky senzory a funkcie vznášania sa a umožňuje úplnú kontrolu. Tretí režim kombinuje aspekty oboch predchádzajúcich režimov a ponúka „niektoré z možností dynamického pohybu, ktoré prichádzajú s manuálnym režimom, spolu s niektorými kľúčovými bezpečnostnými prvkami v normálnom režime“.

Pretekársky dron DJI FPV.

Medzi bezpečnostné prvky patrí geoplot založený na na GPS, ktorý informuje pilotov o obmedzeniach vzdušného priestoru a akýchkoľvek budúcich nebezpečenstvách. Prijímač ADS-B varuje pilota používajúceho FPV okuliare pred akýmkoľvek iným lietadlom s posádkou v letovej oblasti. Pre všetky letové režimy je k dispozícii je funkcia núdzovej brzdy a vznášania. Funkcia bezpečného návratu do štartovacej polohy vráti dron automaticky späť na základňu stlačením tlačidla alebo tiež v prípade straty signálu.

Čo sa týka záznamu, 12-megapixelová kamera dronu je pripevnená k jednoosovému závesu a dokáže nakrúcať video v rozlíšení 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu. Elektronická stabilizácia obrazu RockSteady pomáha vyhladiť niektoré otrasy a citlivosť na svetlo sa pohybuje od ISO 100 až do ISO 12 800. Softvér dokáže zo záznamu tiež odstrániť akékoľvek deformácie a ak sa piloti rozhodnú znížiť rozlíšenie na 1080p, môžu využiť spomalený záznam pri rýchlosti 120 snímok za sekundu.

Pretekársky dron DJI FPV.

Súprava s pretekárskym dronom DJI FPV je k dispozícii v štandardnej výbave vrátane dronu, diaľkového ovládača, FPV okuliarov, batérie a všetkých potrebných káblov za cenu 1 299 dolárov. Súprava obsahujúcu dve ďalšie batérie a nabíjací dok je dostupná za príplatok 299 dolárov a voliteľný ovládač pohybu jednou rukou stojí ďalších 199 dolárov.

Pretekársky dron DJI FPV.