Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenskí inovátori vyrábajú 100 percentne osobné darčeky a domáce dekorácie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vybrať vhodný darček pre dôležité životné udalosti, ako je narodenie dieťaťa, rôzne výročia a oslavy, býva často náročná úloha. Technológie nám už dnes pomáhajú mnoho životných udalostí prežiť osobnejšie. Kým v minulosti sme si museli vyberať z už hotových výrobkov, dnes môžu byť mnohé z nich vyrobené na mieru a personalizované takmer na počkanie. Chopili sa toho aj šikovní Slováci z Košíc, ktorí vďaka moderným technológiám zvládajú s tímom pár ľudí vyrábať 100 percentne osobné produkty, darčeky a nástenné dekorácie.

Zrejme každý z nás sa chce nejako odlíšiť a mať to, čo nemá nikto iný. Platí to aj v prípade, ak sa rozhodnete obdarovať blízku osobu. Tú určite poteší, ak dostane niečo unikátne, čo sa nikde inde v obchodoch nedá nájsť. Aj preto slovenské Inspio zapojilo inovácie a rozhodlo sa tvoriť personalizované tabuľky.

„Každá tabuľka je naozaj jedinečná. Navrhnúť sa dá jednoducho, cez aplikáciu na našej internetovej stránke. Je len na človeku, aké texty do tabuľky vloží. Môže sa inšpirovať textami na stránke alebo si vytvorí vlastné blahoželanie. Dokonca je možné pridať aj vlastnú fotografiu. Tabuľka má rozmer 30 krát 40 centimetrov a môže sa zavesiť na stenu ako obraz alebo položiť na poličku,“ hovorí Slavomíra Kollárová, CEO, INSPIO.

Pri výrobe tabuliek sú na prvom mieste technológie. Produkty sa tlačia na tlačiarni SwissQprint_Impala s ekologickými, zdravotne vyhovujúcimi a odolnými farbami na pevný materiál Dibond, ktorý je potiahnutý hliníkom.

„Táto tlačiareň má vysokú energetickú účinnosť. Použitý atrament sa môže pochváliť tým, že neobsahuje škodlivé látky, nešíria sa z neho žiadne prchavé organické zlúčeniny a je maximálne bezpečný pre deti. Farby sú navyše stabilné aj pri vystavení UV žiareniu,“ vysvetľuje Jaroslav Kollár, CTO, INSPIO.

No nemusia to byť len osobné darčekové tabuľky. Z dielne INSPIO vychádzajú na svetlo sveta aj jedinečné nástenné dekorácie, ktoré zútulnia bývanie a rozžiaria detskú izbu, obývačku, alebo spálňu. Patria sem textilné nálepky na stenu, kde si môžete pridať meno dieťaťa alebo vybrať vlastnú farbu nálepky. K dispozícii sú aj detské dibondové a personalizované obrazy na stenu, s príbehom rodiny a jej fotkami.

„Nálepky sa dajú použiť na rôzne druhy omietok, nábytok, dvere, či boxy na hračky. Vďaka špeciálnemu materiálu a priľnavosti lepidla tak držia na rôznych povrchoch. Ich veľkou výhodou je rýchla a jednoduchá aplikácia, bezproblémová údržba a pri textilných nálepkách ich prelepiteľnosť,“ hovorí Slavomíra Kollárová, CEO, INSPIO.

Aby bol výrobný proces osobných tabuliek, nálepiek a obrazov, čo najviac efektívny, rýchly a bezchybný, rozhodli sa v INSPIO pre jeho automatizáciu. Tlačiareň je tak spojená s robotickým ramenom a k dispozícii sú aj ďalšie technologické zariadenia.

„Pri výrobe tabuliek a obrazov nám pomáha robotické rameno, ktoré samo rozkladá a zbiera tabuľky na platforme pod tlačiarňou Swiss. Pri výrobe nálepiek je zase tlačiareň schopná tlačiť na dve role nálepiek naraz. V ďalšom kroku pri nálepkách používame rezacie plotre Summa. Tie dokážu priamo čítať čiarové kódy, podľa toho si nájdu súbor na rezanie a nálepky vyrežú po okrajoch. Úlohou človeka je hlavne dozerať na kvalitu a správny priebeh tlače a rezania,“ dodáva Slavomíra Kollárová, CEO, INSPIO.

Tento premyslený systém automatizácie tak umožní zvládať výrobu 100 percentne personalizovaných darčekových predmetov a nástenných dekorácií so zapojením len niekoľkých pracovníkov.

„Aktuálne je nás 30 a z toho len 8 ľudí pracuje vo výrobe. Zvyšok sú programátori, marketéri a spotrebiteľský servis. Naša výroba je rozdelená do Košíc a Trebišova,“ hovorí Jaroslav Kollár, CTO, INSPIO.

Keď sú už darčekové tabuľky a nástenné dekorácie ako nálepky a obrazy hotové, nasleduje proces ich balenia a distribúcia. Aby sa mohla zrýchliť a zefektívniť aj logistika, na rad prichádza vlastný systém na vypisovanie pošty.

„Tento systém je vytvorený tak, aby človek nemusel nič vypisovať ručne. Všetko sa rieši pomocou čiarových kódov. Vďaka tomu sme už dnes pripravený na to, aby sme do 24 hodín od objednania tovaru vedeli odoslať cez 2500 balíkov. Výrobná kapacita by tak mala zvládnuť aj vyšší nápor objednávok, najmä počas sviatkov,“ vysvetľuje Slavomíra Kollárová, CEO, INSPIO.

Aj vďaka automatizácii vo výrobe a logistike sa tak zo slovenskej firmy INSPIO stáva medzinárodná spoločnosť, ktorá má e-shopy v rôznych krajinách Európy.

„Tento rok sme úspešne spustili 6 ďalších internetových obchodov. Spolu tak máme 13 aktívnych medzinárodných e-shopov a odosielame do 26 krajín Európy,“ uzatvára Slavomíra Kollárová, CEO, INSPIO.

Personalizované darčekové tabuľky, nálepky a obrazy na stenu z dielne šikovných Slovákov oslovujú čoraz viac ľudí doma aj v zahraničí. Produkty tak potešia blízkych a zútulnia bývanie podľa vlastných predstáv. No najmä vďaka technológiám a automatizácii vo výrobe či logistike, sa spotrebiteľom dostanú do rúk v pomerne krátkom čase.