Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare Voicee zobrazujú titulky pre nepočujúcich nositeľov

Okuliare Voicee zobrazujú titulky pre nepočujúcich nositeľov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú už okuliare vybavené kamerou, ktoré nevidiacim nositeľom hovoria, na čo sa pozerajú. No nové okuliare Voicee sú trochu iné, pretože ide o okuliare vybavené mikrofónom, ktoré zobrazujú text toho, čo hovoria iní ľudia.

Okuliare Voicee navrhli vývojári zo Slovinska a v súčasnosti sú údajne vo funkčnej prototypovej podobe. Spolu s mikrofónom na potlačenie hluku v prednej časti obsahujú aj displej podobný Google Glass premietaný na vnútornú stranu jednej šošovky, ďalej mikroprocesor s operačným systémom Android, touchpad na ovládanie ich funkcií a samozrejme aj lítiovo-polymérovú batériu. Štandardne sa dodávajú s čírymi šošovkami, možno ich však aj vybaviť dioptrickými šošovkami.

Okuliare pre nepočujúcich Voicee.

Podľa konštruktérov je technológia Voicee schopná zachytiť reč inej osoby, ktorá sa rozpráva s nositeľom, a zobraziť jej slová ako textové titulky v okuliaroch takmer v reálnom čase. Okuliare fungujú bez akýchkoľvek ďalších podporných zariadení, dajú sa nastaviť na jeden z piatich jazykov (zatiaľ) a vážia menej ako 100 gramov. Jedno nabitie batérie by údajne malo vystačiť na viac ako 24 hodín používania.

Okuliare pre nepočujúcich Voicee.

Okuliare Voicee určené pre nepočujúcich používateľov sú momentálne súčasťou startup kampane na portáli Indiegogo. Dajú za získať za finančnú podporu v sume od 512 EUR. Plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane je stanovená na 650 EUR. Treba však mať na pamäti, že stále nejde o hotový komerčný produkt a nemusí sa podariť vyzbierať dostatok finančných prostriedkov na rozbehnutie výroby. Za predpokladu, že sa to podarí, mali by byť dodávané v priebehu novembra 2023.

Okuliare pre nepočujúcich Voicee.