Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare Aira Visual Interpreter navigujú nevidomých lepšie ako psi

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
2. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je iba zopár možností ako uľahčiť pohyb po meste pre ľudí so zhoršeným či absentujúcim zrakom. Výborná možnosť sú napríklad slepecké psi, lenže tie nevedia navigovať na konkrétne miesto, kde predtým neboli. Moderná doba však ponúkla celkom zaujímavé riešenie v podobe okuliarov Visual Interpreter. Tie vyvinula spoločnosť Aira a pripomínajú Google Glass. Princíp je podobný, no okuliare sa samozrejme nesústredia na zobrazovanie informácií, ale na zvuk a kameru.

Kamera v zariadení Aira Visual Interpreter je Full HD a je umiestnená na pravej strane okuliarov. Sníma teda to, čo má nevidomý pred sebou. Na pravej strane sa nachádza aj dotyková plocha, pomocou ktorej môže nositeľ ovládať základné funkcie. Z nich najdôležitejšia je funkcia zavolania asistenta či asistentky. A nie je to umelá inteligencia, ale naozajstný živý operátor. Je to v dnešnej dobe zaujímavé riešenie, pretože väčšina výrobcov sa snaží ľudský faktor vynechať.

Kamera v zariadení Aira Visual Interpreter je Full HD a je umiestnená na pravej strane okuliarov. Sníma teda to, čo má nevidomý pred sebou.

V testovacích videách je však vidieť, že nevidomí takúto pomoc veľmi oceňujú. Funguje to teda tak, že po poklepaní na dotykovú plochu sa zariadenie Aira Visual Interpreter spojí s asistentom a ten okamžite vidí nielen polohu nevidomého, ale aj vizuálny záznam z kamery. Následne ho naviguje a vysvetľuje mu aj také detaily, ktoré by umelá inteligencia ešte nezvládla. Napríklad ako ďaleko má ruku od tlačidla výťahu, či tlačidla na križovatke.

Na pravej strane sa nachádza aj dotyková plocha, pomocou ktorej môže nositeľ ovládať základné funkcie. Z nich najdôležitejšia je funkcia zavolania asistenta či asistentky.

Tvorcovia testovali aj také náročné úlohy ako je navigácia počas behu, či čítanie knihy. Myšlienku podporil aj telekomunikačný gigant AT&T a poskytol dátový prenos pre tieto zariadenia kdekoľvek v USA. No možno by nebolo zlé mať takúto službu aj na Slovensku. Zvýšilo by to nielen pohodlie a sociálne začlenenie nevidomých, ale aj zamestnanosť.

Po poklepaní na dotykovú plochu sa zariadenie Aira Visual Interpreter spojí s asistentom a ten okamžite vidí nielen polohu nevidomého, ale aj vizuálny záznam z kamery. Následne ho naviguje a vysvetľuje mu aj také detaily, ktoré by umelá inteligencia ešte nezvládla.