Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple Watch Series 4: Prepracovaný veľký displej a EKG na zápästí

Apple Watch Series 4: Prepracovaný veľký displej a EKG na zápästí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Popri nových smartfónoch už tradične spoločnosť Apple odhalila i najnovšiu generáciu inteligentných hodiniek. Apple Watch Series 4 sa vyznačujú najmä väčším displejom, ktorý sa tiahne od kraja po okraj hodiniek, rýchlejším procesorom a pokročilým monitorovaním srdcovej frekvencie, ktorá dokonca prináša aj nositeľné EKG (elektrokardiogram).

Najnovšie inteligentné hodinky Apple Watch Series 4 zaujmú hneď na prvý pohľad veľkým prepracovaným displejom, ktorý sa tiahne od okraja k okraju hodiniek a má zakrivené rohmi. Tým pôsobí displej akoby nemal okolo seba rámy. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou sa tak jeho plocha celkovo zväčšila až o 30 percent. K dispozícii sú dve veľkosti s rozmerom 40 mm a 44 mm.

Aby sa nový displej využil na maximum, bolo prepracované aj používateľské rozhranie. Aplikácie majú tak väčší priestor. Bežia na operačnom systéme watchOS 5 a o ich hladký chod sa postará procesor štvrtej generácie S4, ktorý by mal údajne byť až 2x rýchlejší v porovnaní so svojim predchodcom. Vývojári zapracovali aj na reproduktore, ktorý je o 50 percent hlasnejší, čo pomôže k zlepšeniu hovorov. Mikrofón sa presunul na druhú stranu hodiniek. Napriek všetkým vylepšeniam zostala výdrž batérie na jedno nabitie na rovnakej úrovni okolo 18 hodín ako v prípade modelu Watch Series 3.

Inteligentné hodinky Apple Watch Series 4.

Najväčšou novinkou je však funkcia EKG (elektrokardiogram), ktorá bola schválená aj americkou FDA. Dokáže pritom monitorovať srdcovú frekvenciu a elektrickú aktivitu spôsobom, ktorý by predtým vyžadoval návštevu u lekára. Hoci to nie je úplne presný spôsob pre zistenie nepravidelností srdca, ako je napríklad fibrilácia predsiení, spoločnosť Apple tvrdí že funkcia EKG v hodinkách môže upozorniť na prípadné problémy, ktoré potom používateľ môže oznámiť svojmu lekárovi. Funkcia bude k dispozícii neskôr v tomto roku.

Inteligentné hodinky Apple Watch Series 4.

Hodinky tiež dokážu zistiť abnormálne nízku srdcovú frekvenciu či príznaky fibrilácie predsiení prostredníctvom vylepšených senzorov, ktoré sú umiestnené na zadnej strane zariadenia. Okrem toho vie inteligentná technológia odhaliť prípadný pád používateľa hodiniek. Vylepšený snímače, gyroskop a akcelerometer sú presnejšie a dokážu rýchlejšie čítať situáciu. Ak hodinky zaregistrujú pád, požiadajú používateľa, či nepotrebuje pomoc. Pokiaľ nereaguje, hodinky môžu zavolať záchranné zložky a nastavené núdzové kontakty.

Inteligentné hodinky Apple Watch Series 4 budú dostupné v striebornej, zlatej alebo šedej farbe. Predbežné objednávky sa spúšťajú od dnes, s naplánovanou dostupnosťou od 21. septembra. Najmenšia 40 mm veľkosť stojí 399 dolárov za základný model. Model s funkciou mobilného volania stojí 499 dolárov. Väčšia 44 mm verzia stojí 429 dolárov, respektíve 529 dolárov.

Inteligentné hodinky Apple Watch Series 4.