Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kontaktné šošovky Mojo Vision vám ukážu svet v rozšírenej realite

Kontaktné šošovky Mojo Vision vám ukážu svet v rozšírenej realite
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci okuliare s technológiou rozšírenej reality (Augmented reality – AR) sú potenciálne užitočným nástrojom, môžu byť objemné na nosenie a tiež väčšinou pôsobia zvláštne. Americká spoločnosť Mojo Vision však vyvíja elegantnejšiu a hlavne nenápadnejšiu alternatívu vo forme kontaktných šošoviek s rozšírenou realitou.

AR kontaktné šošovky sú momentálne vo fáze prototypu, pričom vývojári z Mojo Lens ich zobrazovacie schopnosti označujú ako „najmenší a najhustejší dynamický displej, aký kedy bol vyrobený“. Pohybujúci sa text a grafika, ktoré sú zobrazované v pohľade používateľa akoby boli súčasťou skutočného sveta, tak majú rozsah viac ako 14 000 ppi (pixel na palec) s hustotou viac ako 200 miliónov pixelov na štvorcový palec.

Kontaktné šošovky s rozšírenou realitou Mojo Lens.

V kontaktných šošovkách Mojo Lens je údajne integrovaný „najúčinnejší obrazový snímač na svete, ktorý je optimalizovaný pre počítačové videnie“, spolu s rádiovým vysielačom / prijímačom a snímačmi pohybu, ktoré sledujú pohyby očí používateľa a stabilizujú MicroLED displej. Zatiaľ čo súčasný prototyp je bezdrôtovo napájaný, v pláne je, aby finálna verzia obsahovala tenko-vrstvovú batériu, ktorá by mala mať výdrž jeden celý deň na jedno nabitie.

Výrobca nazval svoju technológiu kontaktných šošoviek ako Invisible Computing, pretože ju druhí ľudia nevidia a používateľovi nebráni v pohybe. Rovnako ako v prípade AR okuliarov sa zobrazené informácie budú bezdrôtovo prenášať zo smartfónu používateľa prostredníctvom malého nositeľného zariadenia. Tieto informácie by mohli obsahovať veci, ako sú textové správy, navigačné pokyny, prezentácie či pokyny na opravu strojov.

Kontaktné šošovky s rozšírenou realitou Mojo Lens.

Existuje mnoho ďalších možných aplikácií. Spoločnosť Mojo Vision napríklad pracuje na funkcii pre používateľov so slabým zrakom, v ktorých sa prekrývajúca grafika používa na vylepšenie zobrazenia skutočných objektov. Samozrejmosťou je, že kontaktné šošovky môžu byť vyrobené ako dioptrické. Spoločnosť stále testuje prototyp a preto nechce predčasne oznamovať dostupnosť a cenu. Očakáva pritom, že vývoj prvej generácie AR kontaktných šošoviek bude dokončený v najbližších rokoch.

Kontaktné šošovky s rozšírenou realitou Mojo Lens.