Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ocen Cleanup vyrába svoje prvé slnečné okuliare z plastového odpadu

Ocen Cleanup vyrába svoje prvé slnečné okuliare z plastového odpadu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci svojej misie zameranej na boj proti znečisťovaniu morského prostredia plastmi plánuje organizácia Ocean Cleanup predávať tovar vyrobený z odpadu na financovanie svojich operácií. Ide o slnečné okuliare, ktoré sú vyrobené z plastov vytiahnutých z Veľkej tichomorskej odpadkovej škvrny.

Po rokoch vývoja a testovania nakoniec konečne na konci roku 2018 vyplával projekt Ocean Cleanup k Veľkej tichomorskej odpadkovej škvrne a snažil sa využiť svoje obrovské plávajúce ramená na pasívne zhromažďovanie plastového odpadu v tejto oblasti. Prvá várka odpadu bola vytiahnutá späť na breh na konci roku 2019, pričom tím potom ukončil prvú úspešnú misiu.

Tím pracovníkov z Ocena Cleanup vyberá plastový odpad z vody.

Odpad, ktorý zhromažďoval počas tejto misie, sa teraz pretriedil, umyl, a zmiešal do certifikovaného vysoko kvalitného plastu, ktorý sa použil na výrobu rámov slnečných okuliarov. Rám je spárovaný s polarizovanými sklami a pántmi z nehrdzavejúcej ocele. Súčasti okuliarov sú pritom navrhnuté tak, aby sa dali na konci svojej životnosti ľahko rozobrať a recyklovať. Dodávajú sa tiež s puzdrom, ktoré je vyrobené z recyklovaných komponentov prvého systému na zachytávanie odpadu a z recyklovaných PET fliaš.

Boyan Slat, CEO Ocean Cleanup, s granulátom z recyklovaného plastu.

Cena  ekologických okuliarov Ocean Cleanup bola stanovená na 199 dolárov za kus. Výnosy z predaja týchto slnečných okuliarov plánuje organizácia použiť na financovanie svojich budúcich misií, ktoré sú zamerané na čistenie plastového odpadu z morského prostredia. Skupina odhaduje, že každý predaný kus okuliarov jej umožní vyčistiť oblasť od odpadkov s rozlohou 24 futbalových ihrísk. Ak sa predajú všetky kusy z tejto prvej várky vyrobených okuliarov, bude sa môcť od plastu vyčistiť plocha s rozlohou až 500 000 futbalových ihrísk.

Hoci to znie pôsobivo, do oceánu sa ročne dostane 5 až 12 miliónov ton plastu, pričom sa očakáva, že sa toto množstvo v nasledujúcich dvoch desaťročiach strojnásobí. Tím projektu Ocean Cleanup si je toho samozrejme veľmi dobre vedomý a jeho nové ekologické okuliare sú dobrým začiatkom procesu čistenia a recyklácie plastového odpadu z morského prostredia.

Ekologické slnečné okuliare Ocean Cleanup sa predávajú za 199 dolárov.