Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľný nafukovací oblúk záchranárom lepšie zviditeľní osobu vo vode

Nositeľný nafukovací oblúk záchranárom lepšie zviditeľní osobu vo vode
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa človek ocitne mimo plachetnice, jachty alebo iného plavidla na otvorenom mori, vydržať v chladnej vode nie je jedinou výzvou, osobu v núdzi na hladine musia zaregistrovať aj záchranári. Práve k tomu slúži nositeľný nafukovací oblúk SeeArch.

Záchranný nafukovací oblúk SeeArch je určený na nosenie spolu osobným nafukovacím zariadením tretej strany a je uložený vo vnútri bedrovej tašky. Ak používateľ spadne cez palubu a nemôže sa dostať naspäť na svoje plavidlo, načiahne sa a vytrhne s tašky šnúru. To spôsobí, že integrovaná CO2 bombička rýchlo nafúkne samotný oblúk, ktorý vyskočí z tašky a vypláva na povrch. Pomocou krátkeho popruhu pritom stále zostane pripevnený k bedrovej taške.

Záchranný nafukovací oblúk SeeArch.

Oblúk SeeArch sa rozvinie za osem sekúnd a vytvorí z diaľky lepšie viditeľný žltý trojuholník dlhý 1,5 metra, ktorý sa vznáša vo vzduchu nad používateľom. Je vyrobený z odolného balistického nylonu s dĺžkovou hustotou 210D a v hornej časti má umiestnené reflexné nášivky pre odrážanie svetla zo svetlometov v noci. Keď dorazí pomoc, používateľ vloží hlavu a ramená cez spodok oblúka tak, aby mal ruky vystreté po stranách. Záchranári sú potom schopní chytiť oblúk z vrchu a ľahšie vytiahnuť používateľa z vody. Oblúk má pritom nosnosť až 250 kilogramov.

Záchranný nafukovací oblúk SeeArch.

Okrem toho, ak používateľ potrebuje pravidelné prestávky od držania oblúku v studenej vode vyťahovania, môže ho umiestniť tak, aby bol horizontálne na hladine a použiť ho podobne ako nafukovačku. Po každom použití sa oblúk dá vypustiť a zložiť späť do bedrovej tašky. Stačí len vymeniť použitú CO2 bombičku za novú. K dispozícii sú dva modely - pomerne ľahký a elegantný SeeArch Sport a ťažší Mariner. Cena je 199 CAD (okolo 128 EUR), respektíve 219 CAD (približne 141 EUR).

Záchranný nafukovací oblúk SeeArch.