Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Asistenčná technológia umožní fyzicky postihnutým „klikať“ ušami

Asistenčná technológia umožní fyzicky postihnutým „klikať“ ušami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď existujú systémy, ktoré umožňujú fyzicky postihnutým používateľom komunikovať zášklbami tvárových svalov, pre niektorých ľudí sú tieto pohyby svalov nemožné. Nová asistenčná technológia však ponúka možnú alternatívu tým, že sa dáva do ucha.

Táto technológia je známa ako „Earswitch“ a je vyvíjaná na britskej Bathskej univerzite. Je určená predovšetkým pre používateľov, ktorí sú „uzamknutí“, čo znamená, že sú paralyzovaní a nemôžu hovoriť.

Srdcom experimentálneho systému je s počítačom prepojené silikónové slúchadlo obsahujúce malú kameru a svetlo, ktoré je dočasne vložené do zvukovodu pacienta. Kamera potom monitoruje tenzorový sval bubienka stredného ucha. Je to jeden z najmenších svalov v tele a ľudia, ktorí stratili kontrolu nad väčšinou ostatných svalov, by ho tak mohli stále napnúť. Medzi takýchto ľudí patria napríklad obete mozgovej príhody alebo ľudia s motorickým neurónovým ochorením v neskorom štádiu.

Detailný pohľad na slúchadlo Earswitch.

Používateľ si potom prezerá virtuálnu klávesnicu zobrazenú na obrazovke počítača, na ktorej sú postupne zvýraznené riadky kláves. Keď zvýraznený riadok obsahuje požadované písmeno, používateľ ho zvolí napnutím svojho tenzorového tympanového svalu. Kamera v slúchadle deteguje tento pohyb a spustí počítač, aby vybral tento riadok kláves.

Ďalej sú postupne zvýraznené jednotlivé klávesy v danom riadku. Keď je tento kláves zvýraznený, používateľ opäť zvolí požadovaný kláves napnutím ucha. Týmto spôsobom tak môžu postupne „vypisovať“ správy. S cieľom urýchliť proces prediktívny textový systém zobrazuje úplné slová, ktoré by chcel používateľ pokúšať napísať, a ktoré si môže týmto spôsobom tiež zvoliť.

Vedúci vývoja Dr. Nick Gompertz skúša prototyp systému Earswitch.

Vedci teraz komercializujú technológiu Earswitch prostredníctvom spinoffovej spoločnosti, s možnosťou jej použitia dokonca aj pre neochrnutých používateľov, ktorí chcú vykonávať každodenné úlohy bez používania rúk. Realizuje sa tiež online prieskum, ktorý je otvorený pre verejnosť s neurologickými stavmi alebo bez nich, aby sa určilo, aké percento populácie je schopné dobrovoľne hýbať svojim tenzorom tympanu.