Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rukavice na preklad posunkovej reči sa stávajú realitou

Rukavice na preklad posunkovej reči sa stávajú realitou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V priebehu predchádzajúcich rokov bolo vyvinutých niekoľko experimentálnych „inteligentných“ rukavíc, ktoré prevádzajú gestá rúk nepočujúcich na text a / alebo počuteľnú reč. Príhodne pomenovaná rukavica na preklad do posunkovej reči Sign Language Translation Glove je však údajne prvým sériovo vyrábaným výrobkom, ktorý sa dostane k spotrebiteľom.

Rukavica je vyrobená čínskou spoločnosťou Wulala Technology a nosí sa na pravej ruke používateľa, pričom je spárovaná cez Bluetooth so sprievodnou mobilnou aplikáciou založenou na predplatnom. Obsahuje obojsmerné snímače ohybu v každom prste, spolu s inerciálnou meracou jednotkou (IMJ) v dlani. Senzory sledujú polohu prstov, zatiaľ čo IMJ sleduje pohyb a polohu rukavice v trojrozmernom priestore.

Nepočujúci používatelia začínajú s rukou v rukavici visiacou vedľa tela a potom päsťou aktivujú zariadenie. Ako náhle rukavica zavibruje, aby vedeli, že je to pripravené, potom zdvihnú ruku a vykonajú pohyby potrebné na odovzdanie ich správy uznávanou formou posunkovej reči. Keď je správa dokončená, znova odtiahnu ruku a súčasne ohnú prsty a narovnajú palec, aby dali rukavici najavo, že skončili. Tá opäť zavibruje a potvrdí, že tomu rozumie.

Rukavice na preklad posunkovej reči Sign Language Translation Glove.

Ich správa je následne prostredníctvom aplikácie prenášaná vo forme textu na displeji, ako aj do syntetickej reči. Po zobrazení a vypočutí tejto správy môže počujúca osoba nahovoriť svoju odpoveď do mikrofónu telefónu. Táto odpoveď sa zobrazí ako text aj ako znakový jazyk vykonávaný animovaným avatarom, čo umožní nepočujúcemu používateľovi lepšie porozumieť.

Vývojári navyše plánujú, aby bol systém nakoniec schopný preklenúť komunikačnú priepasť medzi ľuďmi, ktorí hovoria alebo píšu v rôznych jazykoch. Ak by napríklad nositeľ rukavíc napísal otázku v nemeckej posunkovej reči, aplikácia by túto otázku dokázala preložiť do anglickej posunkovej reči. Keď by druhá počujúca osoba ústne odpovedala v angličtine, bolo by možné jej odpoveď preložiť do nemeckého textu a animovanej nemeckej posunkovej reči.

Rukavica na preklad posunkovej reči Sign Language Translation Glove.

Samotná rukavica je umývateľná, pretože jej hlavný elektronický modul je odnímateľný. Jedno 90-minútové nabitie batérie je údajne dostatočné na najmenej osem hodín používania.

Podľa spoločnosti Wulalu sa táto technológia už používa v niektorých častiach Číny a má 95-percentnú presnosť pri rozpoznávaní „viac ako 8 000“ výrazov v čínskej posunkovej reči. Spoločnosť teraz pracuje na ďalších databázach, ktoré aplikácii umožnia porozumieť hovoreným a písaným jazykom, ako je angličtina, ruština, francúzština, japončina a nemčina.

Rukavica na preklad posunkovej reči Sign Language Translation Glove je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter, kde je ponúkaná od 595 EUR. Preprava je naplánovaná na január 2022.