Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Oppo sa nám chystá na tváre nasadiť štýlový head-up displej

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ešte v roku 2012 spoločnosť Google oznámila, že pracuje na projekte, ktorý používateľovi umiestňuje všetky druhy užitočných informácií priamo pred ich pohľad. Napriek niekoľkým opakovaniam sa tento projekt nepodarilo spojiť so širokou verejnosťou a odvtedy prenikla do sveta podnikania. No zmeniť to chce čínsky výrobca smartfónov Oppo, ktorý predstavil štýlový head-up displej Oppo Air Glass.

Novo vyvinutý head-up displej Oppo Air Glass sa nosí na hlave ako inteligentný monokel. Zariadenie je vybavené technologickým ramenom s jediným displejom vpredu a je namontované na jednoduchom ráme, pričom sa nosí ako bežné okuliare. Priehľadný displej je pred jedným okom nositeľa a druhé oko zostáva voľné.

Inteligentný monoklový head-up displej Oppo Air Glass.

Rameno zariadenia obsahuje mobilnú platformu Qualcomm Snapdragon Wear 4100, vstavanú batériu, integrovaný reproduktor a dvojicu mikrofónov. K smartfónom alebo inteligentným hodinkám so sprievodnou aplikáciou sa pripája prostredníctvom bezdrôtových technológií Bluetooth a Wi-Fi. Batéria sa pritom nabíja v zaoblenej nabíjacej dokovacej stanici.

Na vonkajšom povrchu sa nachádza elegantný dotykový panel na ovládanie, no zariadenie Air Glass podporuje aj gestá, ako je kývanie hlavou na zobrazovanie upozornení. Spoločnosť Oppo hovorí, že momentálne testuje ovládanie gestami ruky cez hodinky Oppo Watch 2.

Inteligentný monoklový head-up displej Oppo Air Glass.

Okrem vecí, ako je kontrola počasia alebo kontrola denného rozvrhu v kalendári, nastavenie dokáže preložiť reč z jedného jazyka na text v inom jazyku (momentálne je podporovaná angličtina a mandarínska čínština, no kórejčina a japončina sú na ceste). Cyklisti alebo chodci sa môžu pohybovať po meste a využívať navigačnú aplikáciu. Ľudia, ktorí robia prezentácie alebo obchodné brífingy, nepochybne ocenia aplikáciu teleprompter.

Oppo Air Glass poskytuje obraz pred okom používateľa pomocou poľa micro-LED diód a projekčnej jednotky. Predpokladá sa, že integrovaný mikroprojektor Spark je veľký asi ako kávové zrnko. Obsahuje pritom projekčný systém s piatimi šošovkami, o ktorom sa uvádza, že poskytuje „jasný a ostrý obsah, či už sa nosí v interiéri alebo exteriéri“ prostredníctvom difrakčného optického vlnovodu, ktorý je vložený medzi dve vrstvy zafírového skla.

Inteligentný monoklový head-up displej Oppo Air Glass.

Monokel, na ktorom sa nachádza displej, má zakrivený tvar a podporuje buď 16-úrovňovú, alebo 256-úrovňovú škálu odtieňov šedej (na obrázkoch je zobrazenie jasne zelenou farbou) pri jase až 1 400 nitov. Celé zariadenie váži len 30 gramov a dodáva sa so základným rámom v čiernej alebo striebornej farbe, ktorý sa montuje tak, aby bol displej umiestnený pred pravým okom.

Spoločnosť Oppo plánuje uviesť head-up displej Air Glass na čínsky trh v prvom kvartáli roku 2022. Zatiaľ nie je známe, či zariadenie bude dostupné aj v iných krajinách.

Inteligentný monoklový head-up displej Oppo Air Glass.