Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátny softvér zo Slovenska poskytne personalizovanú analýzu DNA

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
3. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

DNA alebo deoxyribonukleová kyselina je nositeľkou genetickej informácie. Jednoducho, je to náš zdrojový kód, v ktorom je napísané mnoho o našom tele, vrátane rôznych predispozícií na ochorenia. Aj preto sa mladí Slováci z DNA ERA rozhodli, že pomôžu ľuďom, aby porozumeli týmto informáciám a zároveň im dajú možnosť poznať svoje gény a ovplyvniť tak zdravie i budúcnosť. Na základe vedeckých štúdií a poznatkov vyvinuli svoj vlastný, unikátny softvér, vďaka ktorému vedia laboratórne dáta spracovať do personalizovanej analýzy DNA.

Už roky je DNA predmetom hlavného výskumu mnohých vedcov z celého sveta. Prečítať ju sa však podarilo až na prelome milénia. Vďaka technologickému pokroku pritom rapídne klesli aj náklady na jej analýzu a tak je dnes dostupná pre každého.

„DNA alebo teda deoxyribonukleová kyselina je zložená zo 4 základných častí a je to taká esenciálna molekula, ktorá sa nachádza takmer v každej jednej bunke nášho tela. Primárna sekvencia DNA sa počas života nemení, preto stačí analýzu DNA absolvovať iba jeden krát. My tieto genetické dáta následne využívame na zistenie rôznych predspozícií,“ hovorí Michaela Šišková, generálna riaditeľka, DNA ERA.

Slováci z DNA ERA sa rozhodli, že túto jedinečnú kyselinu využijú na to, aby ľuďom sprostredkovali informácie o ich vlastnom tele. Celé sa to začína tým, že si spotrebiteľ, v pohodlí domova, odoberie vzorku.

„Analýza DNA je z pohľadu spotrebiteľa naozaj veľmi jednoduchý proces. Stačí, keď si vyberie test na našom webe, ten si následne objedná a kuriér mu doručí odberovú skúmavku na odber slín. Odber slín je veľmi jednoduchá záležitosť, naozaj stačí prejsť iba vnútornou stranou líca a následne si túto skúmavku zaregistrovať. Taktiež skúmavka obsahuje stabilizačný roztok, ktorý DNA zastabilizuje na niekoľko mesiacov. Kuriér si následne takúto vzorku príde vyzdvihnúť. Celý proces je anonymný,“ dodáva Michaela Šišková, generálna riaditeľka, DNA ERA.

Samotné vzorky sa pomocou analýzy, s technológiou genotypizácie, doslova rozmenia na drobné. Počas nej sa prečíta približne 650 000 tisíc miest v ľudskej DNA, ktoré sú dobre preskúmané. Výsledkom je spleť čísel a znakov, ktoré by bežnému človeku nepovedali nič, a preto sa o interpretáciu výsledkov starajú v DNA ERA interní genetici.

“Na analýzu využívame náš vlastný interpretačný softvér, ktorý dokáže prečítať laboratórne dáta a pomocou algoritmov vyhodnotiť predispozície človeka. Softvér bol vyvinutý tímom genetikov, lekárov, matematikov a ďalších špecialistov. Výsledkom je analýza DNA, ktorá je v digitálnej podobe doručená do zabezpečeného účtu spotrebiteľa,” hovorí Jakub Šiška, technický riaditeľ, DNA ERA.

Softvér sa zameriava na viaceré oblasti. Vďaka nemu sa dá zistiť aké sú predispozície na rôzne ochorenia, ako telo reaguje na vybrané liečivá alebo aké sú predispozície na hladinu rôznych vitamínov a minerálov. A určiť sa dá aj športový potenciál, pri ktorom sa zohľadňuje 50 rôznych polymorfizmov. Unikátny je pritom softvérový porovnávač športových génov, vďaka ktorému si človek môže porovnať svoje športové predispozície s vrcholovými športovcami ako je napríklad Matej Tóth, Paulína Fialková, či iní.

„Tento náš softvér neustále aktualizujeme o nové vedecké štúdie. Ak sa teda objaví nejaká relevantná spojitosť medzi napríklad nejakým ochorením a DNA, dokážeme ju zapracovať do nášho softvéru a vieme tak ľuďom priniesť nové zaujímavé poznatky o našom tele. Koncom roku 2021 sme všetkým ľuďom sprístupnili nové výsledky ohľadom genetickej predispozície na Crohnovu chorobu. Na začiatku tohto roka sme aktualizovali naše vyhodnocovanie genetickej predispozície na hladinu vitamínu D. A to vďaka novým poznatkom, ktoré sme získali z nových vedeckých štúdií,“ vysvetľuje Filip Uhrin, genetik, DNA ERA.

Používatelia majú vo svojich osobných DNA účtoch kedykoľvek prístup k výsledkom cez webové rozhranie. K dispozícií na stiahnutie sú pri tom aj primárne laboratórne dáta o DNA.

„Osobný účet spotrebiteľa je zabezpečený silným heslom a povinným dvojfaktorovým overením pomocou SMS kódu. Celá analýza prebieha pod čiarovým kódom skúmavky a vďaka tomu ani v laboratóriu nevedia, koho vzorku spracovávajú,“ hovorí Jakub Šiška, technický riaditeľ, DNA ERA.

Ide teda o veľmi moderný a hlavne neinvazívny spôsob ako sa o svojom tele dozvedieť viac. V rámci testu si tak človek vie urobiť obraz o tom, čo potrebuje pre svoju výživu a zdravie.

„V súčasnosti analyzujeme viac ako 90 rôznych predispozícií v mnohých oblastiach nášho života. Okrem toho spotrebiteľ získava informácie o tom, čo dané ochorenie znamená, ako často sa vyskytuje v populácii, aká je genetika za ním a hlavne aké sú primárne kroky prevencie,“ dodáva Michaela Šišková, generálna riaditeľka, DNA ERA.

Slovenská biotechnologická spoločnosť DNA ERA je teda príkladom toho, ako je možné využiť moderné technológie v prospech celej spoločnosti. Každý sa tak môže dozvedieť viac o svojich predispozíciách a tie tak v mnohých prípadoch dokáže ovplyvniť zlepšením životosprávy a celkového spôsobu života. Veď práve v zdraví chceme prežiť svoj život čo najdlhšie.