Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prístroj MedSENS monitoruje životné funkcie v uchu pacienta

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri záchrane obetí lavíny alebo iných osôb v chladných, zasnežených vonkajších podmienkach môže byť ťažké monitorovať ich životné funkcie tradičnými prostriedkami. Prístroj MedSENS bol vytvorené s ohľadom na túto skutočnosť, pretože sa jednoducho vloží do ucha pacienta a pripevní sa na hlavu.

Prístroj MedSENS, ktorý navrhol tím z talianskeho výskumného centra Eurac, pozostáva z dvoch prepojených komponentov. Je to drôtová sonda v tvare ušného čapíka, ktorá sa vkladá do zvukovodu, a vonkajšia podložka, ktorá sa umiestni na ucho a drží na mieste pomocou remienka na hlave.

Podložka MedSENS (na obrázku) zobrazuje údaje získané pomocou pevne pripojenej sondy v ušnom kanáliku.

Po vložení sonda pokračuje v meraní telesnej teploty, srdcovej frekvencie a saturácie krvi kyslíkom. Tieto údaje sa potom zobrazujú v reálnom čase na OLED displeji na hlavovej podložke a môžu sa bezdrôtovo prenášať do mobilných zariadení záchranárov. Podložka nielenže zobrazuje údaje, ale tým, že vytvára izolované tesnenie okolo ucha, zabraňuje aj tomu, aby na sondu pôsobili nízke teploty okolia.

Testované osoby boli monitorované aj tradičnou pažerákovou sondou.

Technológia už bola testovaná na 40-tich dobrovoľníkoch v talianskom simulátore extrémneho prostredia terraXcube pri teplotách od -10 do 20 stupňov Celzia. Zistilo sa, že jej údaje sa zhodujú s údajmi získanými tradične používanou pažerákovou sondou, ktorej aplikácia v mrazivých vonkajších podmienkach by bola podstatne náročnejšia.

Vývojový tím teraz hľadá priemyselných partnerov, ktorí by mali záujem o komercializáciu prístroja.