Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Upravené laserové prístroje na mieru pomáhajú slovenským dermatológom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Laser alebo inak povedané, svetelné vlny zosilňované stimuláciou atómov či molekúl. Dnes sa tento zázrak z roku 1954 používa na viacerých miestach. Okrem iného aj v oblasti estetickej medicíny, a to napríklad na odstránenie znamienok, výrastkov, tetovania či neželaného ochlpenia. Prístrojov v tejto oblasti je viac, no možnosti ich nastavovania nemusia vždy vyhovovať konkrétnym požiadavkám z praxe. Aj preto sa slovenskí odborníci z DC Medical rozhodli, že najlepšie bude si vytvoriť vlastné laserové prístroje, ktoré obohatili o viaceré inovatívne technológie. Prvé z nich už dokonca začala používať dermatologická klinika v Bratislave.

Myšlienka vytvoriť si vlastné laserové prístroje, vznikla na základe požiadaviek lekárov z DERMA CENTER. Jednoducho chceli mať v rukách praktickejší a užitočnejší nástroj, ktorý by im uľahčoval prácu.

„Tie, ktoré sme využívali dovtedy, neboli sme úplne spokojní s tým, čo bola nejaká pridaná hodnota pre nás v zmysle nejakých inovácií. Aj tieto lasery, ktoré aktuálne budeme vlastne využívať na našich klinikách, sú prispôsobené našim potrebám. To znamená, napríklad pomôcť pri detegovaní zdravotných nejakých indikácií a pomoc pri ich vlastne riešení,“ hovorí Tímea Lukšová, generálna riaditeľka, DERMA CENTER Bratislava.

V rámci spolupráce s vedeckými pracovníkmi a dermatológmi tak šikovní slovenskí vývojári vytvorili, doslova na mieru, dva najčastejšie používané typy laserových prístrojov, ktorými sú CO2 laser a diódový laser.

„Rozdiel medzi diódovým a CO2 laserom je v tom, že CO2 laser slúži predovšetkým na odstraňovanie znamienok, výrastkov a podobne, a diódový skôr na odstraňovanie ochlpenia, čiže nejaké chĺpky a ďalšie podobné ošetrenia,“ vysvetľuje Norbert Flachbart, technický riaditeľ, DC Medical.

V prípade nového CO2 lasera AURORA môže lekárovi pri rozhodovaní sa o zákroku asistovať integrovaná umelá inteligencia, ktorá vychádza z historických údajov zozbieraných z rozsiahlej databázy.

„Na začiatku sa to znamienko odfotí, umelá inteligencia vyhodnotí teda, či je možné to znamienko odstrániť laserom. Ak áno, ideme do zákroku. V prípade ak nie, tak nie. Alebo teda upozorní, že s najväčšou pravdepodobnosťou môže nastať problém. Je ešte potrebné zvážanie,“ dodáva Tímea Lukšová, generálna riaditeľka, DERMA CENTER Bratislava.

Vývojári pridali CO2 laseru aj ďalšiu inováciu, v podobe odsávania škodlivých spalín, ktoré vznikajú pri samotnej práci s laserom a pri styku s kožou. Navyše, napriek používaniu oxidu uhličitého, toto zariadenie neškodí životnému prostrediu.

„Pri práci s CO2 laserom neprodukujeme žiadne CO2 emisie. Je to iba ako náplň laserovej trubice,“ hovorí Norbert Flachbart, technický riaditeľ, DC Medical.

Pri vývoji sa dbalo tiež na to, aby bolo používanie zariadenia AURORA intuitívne a jednoduché. Stroj preto disponuje dotykovým displejom, s prehľadným používateľským rozhraním, v ktorom si lekár môže laser plnohodnotne nakonfigurovať.

„Si zvolí nejaké vopred definované konfigurácie alebo z vlastnej praxe pozná jednotlivé parametre ošetrenia, čiže si vykliká vhodný výkon. A zvolí si, aké ošetrenie chce vykonávať. Či chce odstrániť znamienko alebo chce napríklad vykonávať resurfacing, takzvané omladenie pokožky. Následne zvolí si vhodnú hlavicu a ide vykonávať ošetrenia.“

Displej zariadenia je pritom multifunkčný a slúži aj na video školenia, ktoré môžu prísť vhod na osvieženie pamäti lekára v prípade, že sa rozhoduje ako laser nastaví. K dispozícii sú samozrejme aj rôzne diagnostické systémy. Inováciou v tomto smere je aj takzvaná vzdialená diagnostika, ktorá môže servisným technikom ušetriť čas a zbytočné výjazdy.

„Mám možnosť sa pripojiť k danému zariadeniu a skontrolovať jeho konfiguráciu, vyčítať diagnostiku jednotlivých riadiacich jednotiek. Nemusím vycestovať dajme tomu z Košíc do Bratislavy na jednoduchú diagnostiku a následne sa vracať po náhradný diel, ale už vopred zistím, že čo je tam pokazené.“

CO2 a diódové lasery AURORA, z dielne DC Medical, sa k internetu pripájajú prostredníctvom dvojpásmovej Wi-Fi, ale v prípade slabšieho bezdrôtového signálu sa môžu prispôsobiť aj na káblové pripojenie. A keďže ide o medicínske zariadenie, komunikácia riadiacich jednotiek je šifrovaná. Ovládanie je navyše zabezpečené voči hackerom, aby nemohli nijako ublížiť pacientom počas zákroku.

„Riadiaca jednotka, to je na tej najnižšej úrovni, tá nie je pripojená do internetu ani do žiadnej siete. A práve tá spúšťa samotné ošetrenie napríklad pedálom alebo nejakým iným spôsobom. Čiže nie je možné cez internet samotný stroj priviesť do aktívneho stavu,“ uzatvára Norbert Flachbart, technický riaditeľ, DC Medical.

Vďaka integrácii inovatívnych technológií môžu nové laserové prístroje pre estetickú medicínu a dermatokozmetiku v DERMA CENTER efektívne pomáhať mnohým ľuďom, ktorých trápia znamienka, pigmentové škvrny, výrastky a iné kožné problémy. No zároveň aj tým, ktorí sa potrebujú zbaviť tetovania či chĺpkov alebo len túžia po omladení svojej pokožky.