Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľný systém odhalí COVID dva dni pred objavením sa príznakov

Nositeľný systém odhalí COVID dva dni pred objavením sa príznakov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čo ak by fitness náramok umiestnený na vašom zápästí dokázal odhaliť ochorenie COVID-19 ešte predtým, ako sa u vás objavia prvé príznaky? Pôsobivá nová štúdia tvrdí, že to nielenže je možné, ale predbežný výskum ukázal, že infekcie možno odhaliť takmer 48 hodín pred objavením sa príznakov.

Nový výskum sa začal začiatkom roka 2020, krátko po vypuknutí pandémie. Výskumníkov z McMasterovej univerzity zaujímalo, či by sa dali využiť údaje zo sledovača zdravotného stavu na zápästí, aby sa zachytili malé zmeny v životných funkciách človeka, ktoré predchádzajú nástupu ochorenia COVID-19.

Približne 1 000 mladých účastníkov bolo naverbovaných z prebiehajúcej pozorovacej zdravotnej štúdie a bolo im dodané komerčne dostupné zariadenie na nosenie na zápästí, známe ako náramok Ava. Zariadenie sa nosilo v noci a každých 10 sekúnd meralo srdcovú frekvenciu, frekvenciu dýchania, teplotu kože, variabilitu srdcovej frekvencie a prietok krvi. Vo všeobecnosti sa používa ako monitor plodnosti vďaka svojej schopnosti sledovať zmeny týchto piatich zdravotných ukazovateľov v reálnom čase.

V priebehu ročnej štúdie sa u 11 % subjektov vyskytol laboratórne potvrdený prípad ochorenia COVID-19. Približne polovica z týchto COVID-pozitívnych subjektov mala mesiac dobré údaje z nositeľných zariadení, ktoré predchádzali ich infekcii, čo výskumníkom pomohlo vyvinúť algoritmus, ktorý dokáže odhaliť malé zmeny v najranejších štádiách ochorenia.

Výrazné zmeny v dňoch pred objavením sa príznakov COVID-19 boli zistené vo všetkých piatich meraniach zaznamenaných nositeľným zariadením. Najmä zmeny srdcovej frekvencie, variability srdcovej frekvencie a teploty kože na zápästí boli najvýznamnejšími skorými znakmi ochorenia COVID-19, ktoré predchádzali výrazným príznakom.

Nový algoritmus strojového učenia bol vycvičený na 70 % subjektov s pozitívnym nálezom COVID-19 a následne otestovaný na zvyšných 30 %. Je pozoruhodné, že algoritmus presne zachytil 68 % pozitívnych prípadov COVID-19 celé dva dni pred objavením sa akýchkoľvek príznakov.

„Technológia nositeľných senzorov je ľahko použiteľná a lacná metóda, ktorá umožňuje jednotlivcom sledovať ich zdravie a pohodu počas pandémie,“ konštatujú výskumníci v novej štúdii. „Náš výskum ukazuje, ako môžu tieto zariadenia v spolupráci s umelou inteligenciou posunúť hranice personalizovanej medicíny a odhaliť ochorenia pred objavením sa príznakov, čo môže potenciálne znížiť prenos vírusu v komunitách“.

David Conen, autor tejto novej štúdie zameranej na detekciu COVID-19, uviedol, že potenciál detekcie infekcií kombináciou pokročilých algoritmov so zdravotnými údajmi v reálnom čase z nositeľných zariadení je sľubný. Jeho tím teraz vykonáva rozsiahlejšiu štúdiu, v ktorej testuje systém detekcie COVID-19 na 20 000 účastníkoch. Výsledky tohto výskumu sa očakávajú koncom tohto roka.

„To, že existujúcu zdravotnícku pomôcku je možné použiť v inom význame ukazuje, že nositeľné zariadenia majú sľubnú budúcnosť,“ povedal Conen. „Nesúvisí to len s COVID-19, pri budúcich ochoreniach by to mohlo viesť aj k preventívnej liečbe a mohlo by to predchádzať významným komplikáciám“.

Nová štúdia bola uverejnená v magazíne BMJ Open.