Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Molekula lieči hlavnú príčinu astmy v sľubných testoch na myšiach

Molekula lieči hlavnú príčinu astmy v sľubných testoch na myšiach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Astma je časté ochorenie, ktoré sa zvyčajne rieši liečbou príznakov. Nový výskum však ukazuje potenciálny spôsob, ako sa zamerať na hlavnú príčinu ochorenia, pričom molekula zabraňuje štrukturálnym zmenám v dýchacích cestách astmatických myší a v priebehu niekoľkých týždňov úplne odstraňuje ich príznaky.

Astmu vyvolávajú vdychované alergény, ako sú roztoče, ktoré môžu spôsobiť zápalové reakcie, ktoré zužujú dýchacie cesty a zhoršujú dýchanie. Tieto akútne príznaky sa dajú zvládnuť inhalačnými liekmi a kortikosteroidmi, ale dlhodobejšie problémy môžu vzniknúť v dôsledku procesu nazývaného ako remodelácia dýchacích ciest, na ktorý v súčasnosti neexistujú žiadne možnosti liečby.

Počas reakcie na alergény sa kmeňové bunky známe ako pericyty presúvajú na povrch dýchacích ciest, kde sa z nich začnú vyvíjať ďalšie bunky, ktoré časom dýchacie cesty zahusťujú. To ďalej obmedzuje dýchanie človeka a môže viesť až k chronickým príznakom, ako je dýchavičnosť a sipot.

V novej štúdii vedci z Astonskej univerzity a z Kráľovskej univerzity v Londýne preukázali molekulu, ktorá môže zabrániť tejto prestavbe dýchacích ciest. Molekula známa ako LIT-927 funguje tak, že blokuje signál z proteínu nazývaného ako CXCL12, ktorý spúšťa migráciu pericytov k stenám dýchacích ciest.

Počas testov na astmatických myšiach vedci zistili, že príznaky u zvierat v podstate vymizli po dvoch týždňoch liečby liekom LIT-927. Steny ich dýchacích ciest boli tiež oveľa tenšie ako u neliečených myší.

Akokoľvek sľubne tento medicínsky prielom znie, je potrebné vykonať ešte veľa práce, kým sa to bude môcť testovať na ľuďoch. Ďalej tím plánuje skúmať, aké množstvo lieku podávať, a v ktorom štádiu vývoja ochorenia funguje najlepšie.

Výskum bol uverejnený v magazíne Respiratory Research.