Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Implantát rohovky vyrobený z kože prasaťa obnovuje zrak v prelomovej pilotnej štúdii

Implantát rohovky vyrobený z kože prasaťa obnovuje zrak v prelomovej pilotnej štúdii
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Implantát rohovky vyrobený z kolagénu získaného z kože ošípaných obnovil zrak 20-tim dobrovoľníkom v prelomovej pilotnej štúdii. Očakáva sa, že nový implantát vyrobený biologickým inžinierstvom zlepší zrak miliónov ľudí na celom svete, ktorí čakajú na náročné a nákladné operácie transplantácie rohovky.

Viac ako milión ľudí na celom svete je každoročne diagnostikovaných ako slepí v dôsledku poškodenej alebo chorej rohovky. Videnie človeka sa môže ľahko narušiť, keď táto tenká vonkajšia vrstva tkaniva obklopujúca oko degeneruje.

Osobe, ktorá trpí slepotou rohovky, možno obnoviť zrak transplantáciou rohovky od ľudského darcu. Nedostatok darcov rohovky však znamená, že sotva jeden zo 70 ľudí s rohovkovou slepotou bude môcť niekedy získať implantát. Navyše, chirurgický zákrok môže byť zložitý, čo ešte viac zhoršuje dostupnosť tohto zákroku na obnovu zraku pre ľudí v krajinách s nízkymi a strednými príjmami.

Tento nový výskum zo švédskej Linköpingskej univerzity sa najprv zameral na vývoj implantátov rohovky, ktoré by neboli závislé od ľudského darcovského tkaniva. Pred viac ako desiatimi rokmi výskumníci prvýkrát preukázali, že biosyntetické rohovky sú účinnou náhradou za darcovské rohovky. Tieto predchádzajúce štúdie sa však stále spoliehali na zložitý ľudský kolagén kultivovaný v laboratóriu a vytvarovaný do tvaru rohovky.

Táto nová štúdia dokazuje, že rovnakú biosyntetickú rohovku možno účinne vyrobiť pomocou lekárskeho kolagénu pochádzajúceho z kože ošípaných. Nielenže ide o lacný a udržateľný zdroj kolagénu, ale vylepšené inžinierske techniky znamenajú, že tieto bioinžinierske rohovky možno bezpečne skladovať takmer dva roky, na rozdiel od darovaných ľudských rohoviek, ktoré sa musia použiť do dvoch týždňov od odberu.

„Výsledky ukazujú, že je možné vyvinúť biomateriál, ktorý spĺňa všetky kritériá na použitie ako ľudský implantát, ktorý sa môže masovo vyrábať a skladovať až dva roky, a tak sa dostať k ešte väčšiemu počtu ľudí s problémami so zrakom,“ vysvetlil Neil Lagali, jeden z výskumníkov pracujúcich na projekte. „Tým sa nám podarí obísť problém nedostatku darovaného rohovkového tkaniva a prístupu k iným metódam liečby očných chorôb“.

V pilotnej štúdii bioinžinierske implantáty obnovili zrak 14-tim dobrovoľníkom, ktorí boli pred experimentálnou procedúrou úplne slepí.

Ďalšou inováciou, ktorú štúdia demonštrovala, je nový chirurgický prístup k implantácii bioinžinierskej rohovky. Namiesto toho, aby bolo potrebné chirurgicky odstrániť pacientovu už existujúcu rohovku, ako by sa to robilo pri transplantácii darcovskej rohovky, nová metóda ponecháva toto tkanivo neporušené. Na zavedenie nového implantátu je potrebný len malý steh.

„Menej invazívna metóda by sa mohla používať vo viacerých nemocniciach, čím by sa pomohlo väčšiemu počtu ľudí,“ povedal Lagali. „Pri našej metóde nemusí chirurg odstraňovať pacientovo vlastné tkanivo. Namiesto toho sa urobí malý rez, cez ktorý sa implantát vloží do existujúcej rohovky“.

Nová štúdia, ktorá bola publikovaná v magazíne Nature Biotechnology, opisuje výsledky pilotnej štúdie, ktorá testovala implantát na 20-tich dobrovoľníkoch, z ktorých 14 bolo pred experimentálnym zákrokom úplne slepých. V štúdii sa uvádza, že pri dvojročnom sledovaní sa všetkým 20 dobrovoľníkom úplne vrátil zrak a nepociťovali žiadne nežiaduce účinky zákroku.

Tkanivo sa tiež neuveriteľne rýchlo zahojilo, pričom na zabránenie odmietnutia bolo potrebné len osemtýždňové podávanie imunosupresívnych očných kvapiek. Súčasné transplantácie rohovky s použitím ľudského tkaniva si často vyžadujú niekoľkoročné užívanie imunosupresívnych liekov, aby sa zabránilo odmietnutiu tkaniva.

Hoci sú tieto výsledky neuveriteľne sľubné, je nevyhnutné zdôrazniť, že ide len o predbežnú pilotnú štúdiu. Predtým, ako sa tento inovatívny implantát dostane do sveta, bude potrebná rozsiahlejšia, robustnejšia klinická štúdia. Napriek tomu tím dúfa, že táto práca nakoniec povedie k lacnému a jednoduchému spôsobu opravy poškodenia rohovky u miliónov ľudí na celom svete.