Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nafukovacie inzulínové pumpy znižujú tvorbu zjazveného tkaniva

Nafukovacie inzulínové pumpy znižujú tvorbu zjazveného tkaniva
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Reakcia imunitného systému na cudzie teleso je dôležitá pre udržanie nášho zdravia, no nie je taká užitočná, keď je týmto cudzím telesom lekársky implantát. Výskumníci z MIT preto vyvinuli zariadenie, ktoré zabraňuje tvorbe zjazveného tkaniva okolo implantátov tým, že sa každých 12 hodín jemne nafúkne a vyfúkne.

Keď imunitný systém zistí objekt, ktorý do tela nepatrí, začne reagovať, aby zabránil infekcii alebo iným komplikáciám. Súčasťou tejto reakcie je vytvorenie hrubej vrstvy zjazveného tkaniva okolo objektu, aby ho oddelil od ciev a tkanív. To však spôsobuje problémy, ak je takýmto predmetom životne dôležitý lekársky implantát. Toto zjazvené tkanivo môže blokovať jeho funkciu, či už ide o uvoľňovanie liekov alebo stimuláciu nervov alebo neurónov, čím sa časom znižuje užitočnosť zariadenia.

V rámci novej štúdie tím z MIT vyvinul novú techniku na boj proti tvorbe zjazveného tkaniva. Každých 12 hodín sa zariadenie opakovane nafúkne a vyfúkne v priebehu piatich minút. To má za následok zníženie lokálnej koncentrácie neutrofilov, imunitných buniek, ktoré spúšťajú proces tvorby jazvy. Zariadenie pritom obsahuje dve komory. V jednej sa nachádza liečivo, zatiaľ čo druhá slúži ako nafukovacia „aktivačná nádrž“. Liečivo bude časom pomaly presakovať do tela, alebo ho môže tento aktuátor uvoľniť vo väčšej dávke.

Tím tvrdí, že hoci aktivovaný implantát nedokáže úplne zabrániť tvorbe jazvy, bol účinný pri spomaľovaní tohto procesu. Čo je však dôležitejšie, zmenil typ tkaniva jazvy, ktoré sa vytvorilo, na štruktúru s vysoko zarovnanými kolagénovými vláknami, ktoré nebránili uvoľňovaniu molekúl liečiva tak veľmi ako bežné tkanivo jazvy.

Schéma znázorňujúca, ako funguje nafukovací implantát, ktorý znižuje tvorbu zjazveného tkaniva.

Tím testoval zariadenie na laboratórnych myšiach, ktorým dodával inzulín a meral hladinu glukózy v krvi zvierat. Nové zariadenie dokázalo naďalej účinne uvoľňovať inzulín počas celého osemtýždňového testovacieho obdobia. To je oveľa lepší výkon ako pri štandardnom zariadení bez aktuátora, ktoré začalo strácať účinnosť už po dvoch týždňoch a do ôsmich týždňov nedodávalo takmer žiadny inzulín.

Výskumníci ďalej plánujú zväčšiť zariadenie na veľkosť ľudského tela, aby pomohlo pacientom kontrolovať cukrovku alebo poskytovať iné dlhodobé liečebné procesy, ako je napríklad chemoterapia.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Communications.

Nafukovacie zariadenie nielenže spomaľuje tvorbu jazvy okolo implantátu, ale jazva, ktorá sa vytvorí, má vyrovnanejšiu štruktúru, cez ktorú môžu molekuly liečiv ľahšie prechádzať.