Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Biomarker krvnej bielkoviny predpovedá riziko cukrovky alebo úmrtia na rakovinu

Biomarker krvnej bielkoviny predpovedá riziko cukrovky alebo úmrtia na rakovinu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová štúdia ukázala, že ľudia so zvýšenou hladinou bielkoviny v krvi, ktorá sa nazýva prostasín, čelia výrazne vyššiemu riziku vzniku cukrovky alebo úmrtia na rakovinu. V tejto chvíli nie je jasné, či tento proteín zohráva príčinnú úlohu pri oboch ochoreniach, mohol by však slúžiť ako biomarker na identifikáciu pacientov s najväčším rizikom vzniku cukrovky alebo závažnej rakoviny.

Prostasín je bielkovina, o ktorej je známe, že zohráva úlohu pri regulácii sodíkovej rovnováhy a krvného tlaku. Nachádza sa predovšetkým v epitelovom tkanive, teda v tých pevne uložených bunkách, ktoré vystielajú väčšinu hlavných orgánov v tele. Na vyhodnotenie vzťahu medzi hladinou prostasínu a ochorením sa v novom výskume skúmali zdravotné údaje z dlhodobej štúdie o strave a rakovine, ktorá sledovala 4 000 osôb po dobu viac ako 20 rokov.

Výskumom sa zistilo, že u osôb s najvyššími hladinami prostasínu v krvi na začiatku štúdie bola o 76 % vyššia pravdepodobnosť vzniku cukrovky v porovnaní s osobami s najnižšími hladinami prostasínu. Osoby s najvyššou hladinou prostasínu mali tiež o 43 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu.

Vzťah medzi úmrtnosťou na rakovinu a prostasínom bol najvýznamnejší u osôb s vysokou hladinou cukru v krvi. Tím tvrdí, že nie je jasné, či tento proteín priamo zohráva úlohu pri progresii niektorých druhov rakoviny.

„Keďže prostasín zohráva úlohu pri regulácii viacerých biologických dráh súvisiacich s cukrovkou, ktoré sa podieľajú aj na vzniku a podpore niektorých druhov rakoviny, môže potenciálne sprostredkovať proces od vysokej hladiny cukru v krvi k rakovine, alebo aspoň môže pôsobiť ako marker náchylnosti na rakovinu u účastníkov s vysokou hladinou cukru v krvi,“ vysvetlil Xue Bao, prvý autor štúdie. „Aby sme sa na to mohli pozrieť podrobnejšie, bude užitočné v budúcich štúdiách sledovať presný pôvod prostasínu v krvi a určiť, či je súvislosť medzi prostasínom a cukrovkou príčinná“.

Vedci naznačujú, že je tiež možné, že zvýšená hladina prostasínu môže byť reakciou organizmu na potlačenie iných mechanizmov, ktoré môžu viesť k cukrovke a rakovine. Samozrejme bude potrebné vykonať ďalšiu prácu, aby sa objasnila súvislosť označená v tejto štúdii.

Medzitým však výskumníci naznačujú, že prostasín by mohol byť cenným včasným varovným signálom rizika cukrovky alebo závažnosti rakoviny, najmä u pacientov s vysokou hladinou glukózy v krvi. Vedci veria, že by mohlo byť možné, že jednoduchý krvný test na prostasín by v budúcnosti mohol pomôcť lekárom včas identifikovať pacientov ohrozených určitými chorobami.

„Teraz musíme preskúmať, do akej miery prostasín príčinne súvisí s týmito chorobami alebo či je cenným markerom zvýšeného rizika ochorenia,“ vysvetlil Gunnar Engström, hlavný autor štúdie. „Mohlo by byť tiež možné identifikovať osoby so zvýšeným rizikom cukrovky a rakoviny a ponúknuť preventívne opatrenia“.

Štúdia bola nedávno uverejnená v magazíne Diabetologia.