Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Geneticky upravený herpetický vírus je schopný zabíjať rakovinu

Geneticky upravený herpetický vírus je schopný zabíjať rakovinu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci geneticky modifikovali kmeň herpetického vírusu tak, aby u ľudí pôsobil ako prostriedok na ničenie rakoviny. Výsledky prvých pokusov na ľuďoch sú povzbudivé, experimentálna liečba sa ukázala ako bezpečná a sľubne účinná.

„Vírusy sú jedným z najstarších nepriateľov ľudstva, o čom sme sa všetci presvedčili počas pandémie,“ vysvetlil Kristian Helin z Inštitútu pre výskum rakoviny v Londýne. „Náš nový výskum však naznačuje, že môžeme využiť niektoré vlastnosti, ktoré z nich robia náročných protivníkov, na infikovanie a zabíjanie rakovinových buniek“.

Výskumníci už dlho skúmajú potenciál takzvaných onkolytických vírusov. Títo malí útočníci by sa tak mohli dať naverbovať ako vojaci zabíjajúci rakovinu. S nástupom genetického inžinierstva v posledných rokoch vedci konečne dokázali upraviť tieto vírusy tak, aby pomáhali, a nie škodili.

V novom výskume sa vedci pokúsili upraviť kmeň vírusu herpes simplex. Geneticky modifikovaný vírus s názvom RP2 bol upravený tak, aby sa množil len v rakovinových bunkách, čo spôsobilo ich nafúknutie a explóziu. Vírus je pritom navrhnutý tak, aby sa dal priamo vstrekovať do nádorov a zároveň pôsobil ako alarm imunitného systému, ktorý priťahuje v tele vlastné bunky zabíjajúce rakovinu tým, že produkuje molekuly, ktoré vyvolávajú imunitnú aktivitu.

„Naša štúdia ukazuje, že geneticky upravený vírus, ktorý zabíja rakovinu, dokáže proti nádorom zasadiť jeden-dva údery. Priamo ničí rakovinové bunky zvnútra a zároveň proti nim privoláva imunitný systém,“ povedal Kevin Harrington, výskumník pracujúci na projekte.

Na nedávnej lekárskej konferencii v Európe boli oznámené prvé zistenia z prvej fázy testovania onkolytickej terapie na 39-tich pacientoch. U troch z deviatich pacientov, ktorí testovali vírusovú terapiu samostatne, sa nádory zmenšili, zatiaľ čo u siedmich zo zvyšných 30 pacientov bol zaznamenaný prínos liečby v kombinácii s inou imunoterapiou.

Táto štúdia fázy 1 bola zameraná predovšetkým na zistenie, či je liečba bezpečná, a neboli zistené žiadne závažné nežiaduce účinky. Keďže išlo len o bezpečnostnú štúdiu, zaradení pacienti mali viacero rôznych typov rakoviny, takže budúce štúdie budú lepšie zamerané na najúčinnejšie typy rakoviny pre túto liečbu.

„Je zriedkavé vidieť takú dobrú mieru odpovede v počiatočných štádiách klinických štúdií, pretože ich primárnym cieľom je otestovať bezpečnosť liečby a zahŕňajú pacientov s veľmi pokročilým nádorovým ochorením, u ktorých súčasná liečba prestala účinkovať,“ povedal Harrington. „Som veľmi zvedavý, či budeme aj naďalej pozorovať prínosy, keď budeme liečiť väčší počet pacientov“.

Článok o výskume, ktorý bol zverejnený Inštitútom pre výskum rakoviny v Londýne, si môžete prečítať TU.