Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Domáci bezdrôtový monitor sleduje progres Parkinsonovej choroby

Domáci bezdrôtový monitor sleduje progres Parkinsonovej choroby
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Progresia Parkinsonovej choroby je charakterizovaná zhoršovaním motorickej kontroly a výskumníci začínajú skúmať, ako by sa to dalo sledovať prostredníctvom chôdze človeka. Nový systém z MIT má za cieľ preniesť túto problematiku do domácností a bezdrôtovo sledovať chôdzu pacienta, aby bolo možné vyhodnotiť závažnosť Parkinsonovej choroby s novou úrovňou presnosti.

Systém sa opisuje ako „ľudský radar“ a je adaptáciou technológie, ktorá bola predstavená minulý mesiac, a ktorá bola navrhnutá na diagnostiku Parkinsonovej choroby sledovaním vzorcov dýchania človeka pomocou umelej inteligencie. Využíva pritom rádiové signály, ktoré sa odrážajú od tela človeka. Zisťuje tak jemné pohyby, ktoré môžu odhaliť varovné príznaky Parkinsonovej choroby alebo jej progresie.

V rámci svojej najnovšej práce tím z MIT vytvoril technológiu do zariadenia veľkosti Wi-Fi routera a použil ju na štúdium správania pri chôdzi 50 účastníkov, z ktorých 34 trpelo Parkinsonovou chorobou, doma v priebehu jedného roka. Údaje zozbierané počas štúdie zahŕňali viac ako 200 000 meraní rýchlosti chôdze, ktoré boli analyzované pomocou algoritmov strojového učenia na sledovanie progresie Parkinsonovej choroby a reakcie pacientov na lieky.

„Nepretržité monitorovanie pacienta pri jeho pohybe po miestnosti nám umožnilo získať skutočne dobré merania rýchlosti jeho chôdze,“ povedal Guo Zhang, člen tímu. „A s takým množstvom údajov sme mohli vykonať agregáciu, ktorá nám umožnila vidieť veľmi malé rozdiely“.

Vedci z MIT vyvinuli bezdrôtový systém na domáce monitorovanie chôdze pacientov s Parkinsonovou chorobou.

Medzi zisteniami bolo, že rýchlosť chôdze sa u ľudí s Parkinsonovou chorobou znižovala takmer dvakrát rýchlejšie ako u ľudí bez nej a že denné výkyvy rýchlosti chôdze korelovali s tým, ako dobre reagovali na svoje lieky. Tím nakoniec zistil, že lekár by mohol pomocou systému efektívnejšie sledovať progresiu Parkinsonovej choroby a reakciu na lieky, ako je to možné pri pravidelných klinických kontrolách.

„Tento rádiový vlnový senzor môže umožniť, aby sa viac starostlivosti (a výskumu) presunulo z nemocníc do domácností, kde je to najžiadanejšie a najpotrebnejšie,“ povedal Ray Dorsey, spoluautor tejto výskumnej práce. „Jeho potenciál sa ešte len začína prejavovať. Smerujeme k dňu, keď budeme môcť diagnostikovať a predpovedať choroby doma. V budúcnosti možno budeme dokonca schopní predvídať a v ideálnom prípade aj predchádzať udalostiam, ako sú pády a infarkty“.

Výskum bol uverejnený v magazíne Science Translational Medicine.