Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Inteligentný“ opasok je určený na varovanie pred zlyhaním srdca

„Inteligentný“ opasok je určený na varovanie pred zlyhaním srdca
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak niekomu hrozí zlyhanie srdca, je dôležité priebežne monitorovať jeho životné funkcie. Presne na to je určená nová experimentálna nositeľná pomôcka, ktorá má podobu elektronikou vybaveného opasku.

Zariadenie, ktoré navrhol tím vedcov z Floridskej atlantickej univerzity, sa nosí na páse a je kombinované s elektródami pripevnenými na hrudníku a bruchu. Obsahuje pritom funkcie elektrokardiogramu, monitora srdcovej frekvencie, detektora pohybu a snímača hrudnej impedancie. Hrudná impedancia označuje prekážku toku elektrického prúdu prenášaného iónmi cez hrudník a je to kritický biologický signál na zistenie zlyhania srdca.

Údaje zo snímačov sa bezdrôtovo prenášajú do spárovaného smartfónu cez Bluetooth, a tak by sa mohli v reálnom čase odovzdávať zdravotníckym pracovníkom.

Počas laboratórnych testov, pri ktorých sa zariadenie používalo popri tradičných monitorovacích technikách, sa zistilo, že presne meria všetky určené parametre. Dôležité je, že ho nepriaznivo neovplyvňovali rôzne polohy tela alebo činnosti, ako napríklad sedenie, státie, ležanie a chôdza.

Opasok v súčasnej podobe prototypu.

Hoci existujú aj iné metódy monitorovania pacientov počas ich pohybu, vedci uvádzajú, že existujúce alternatívy nesledujú toľko ukazovateľov súčasne alebo obsahujú senzory, ktoré sa musia chirurgicky implantovať. Prototyp pásu sa teraz testuje na rôznych dobrovoľníkoch s cieľom vyvinúť algoritmus, ktorý bude na základe zozbieraných údajov predpovedať zlyhanie srdca.

„Všetky senzory, ktoré sme integrovali do nášho opaskového modulu, sa dajú ľahko nosiť dlhý čas bez toho, aby ovplyvnili každodenné aktivity pacienta,“ povedal doc. Waseem Asghar, hlavný autor článku o výskume. „Dôležité je, že nepretržité monitorovanie príznakov srdcového zlyhania v reálnom čase by mohlo pacientov a ich poskytovateľov zdravotnej starostlivosti upozorniť na zhoršujúci sa zdravotný stav pacienta. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti by následne mohli zasiahnuť pomocou liekov a vyhnúť sa tak hospitalizácii pacienta“.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Scientific Reports.