Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie pripojené k smartfónu deteguje maláriu už za 10 sekúnd

Zariadenie pripojené k smartfónu deteguje maláriu už za 10 sekúnd
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci je veľmi dôležité sledovať nákazy maláriou v rizikových skupinách obyvateľstva, odber a analýza vzoriek krvi môžu byť problematické. Pomôcť by však mohlo nové zariadenie, ktoré využíva svetlo na zistenie tohto ochorenia v priebehu niekoľkých sekúnd.

Malária sa vyskytuje prevažne v rozvojových krajinách, kde je laboratórií, ktoré spracovávajú vzorky krvi, často málo a sú veľmi vzdialené. To znamená, že testovanie v odľahlých komunitách môže byť obzvlášť náročné. Aj keď sa vzorky krvi analyzujú na mieste, stále to znamená, že sa do každej vzorky pridá chemické činidlo a potom sa čaká na vyhodnotenie výsledkov. Okrem toho mnohí ľudia jednoducho nemajú radi odber krvi, takže sa môžu zdráhať zúčastniť sa na testovaní malárie.

Pomôcť by však mohol nový miniatúrny ručný spektrometer. Koncepčné zariadenie vyvinul tím z austrálskej Queenslandskej univerzitu pod vedením Dr. Maggy Lordovej. Používatelia jednoducho pritlačia koniec spektrometra k ušnému lalôčiku alebo špičke prsta pacienta a potom ho stlačením tlačidla aktivujú. Zariadenie reaguje tak, že päť až desať sekúnd svieti lúčom neškodného infračerveného svetla do tkaniva, pod ktorým sa nachádza.

„Infračervené svetlo môže preniknúť cez kožu do krvného obehu a svetlo, ktoré sa odrazí späť, je indikátorom toho, čo sa nachádza v krvnom obehu,“ povedala Lordová. „Malária infikuje červené krvinky a spôsobuje štrukturálne aj chemické zmeny, vrátane prítomnosti proteínov špecifických pre parazita. Predpokladali sme, že tieto zmeny vytvárajú jedinečné podpisy infikovaných ľudí v porovnaní s neinfikovanými“.

Ručný spektrometer svieti lúčom infračerveného svetla na ušný lalôčik alebo konček prsta pacienta.

Keď zariadenie spracuje odrazený svetelný podpis, bezdrôtovo prenesie údaje do spárovaného smartfónu. Aplikácia v tomto telefóne zobrazí výsledky v reálnom čase a používatelia sa tak dozvedia, či je pacient nakazený parazitom malárie alebo nie je. V súčasnej podobe stojí spektrometer približne 2 500 USD, no v reálnom svete by sa rýchlo zaplatil.

„Keďže je rýchly a bez reagentov, jedným prístrojom možno denne vyšetriť približne 1 000 ľudí, čo je oveľa ekonomickejšie ako dostupné techniky,“ tvrdí Lordová.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne PNAS Nexus.