Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný záchodový senzor bude sledovať vaše zdravie ešte intímnejšie

Inteligentný záchodový senzor bude sledovať vaše zdravie ešte intímnejšie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inteligentné hodinky a nositeľné zariadenia prinášajú množstvo spôsobov, ako sledovať svoje zdravie. A teraz je tu nový spôsob sledovania dôležitých zdravotných ukazovateľov. Predstavte si, že by ste získavali zdravotné údaje vykonávaním telesnej funkcie, ktorú vykonávate niekoľkokrát denne, teda močením. Čoskoro to budete môcť robiť pomocou senzora U-Scan od spoločnosti Withings, ktorý bol predstavený na veľtrhu CES 2023 v Las Vegas.

Každý, kto niekedy poskytol vzorku moču v ordinácii lekára, vie, že moč nám môže povedať dôležité veci o našom zdraví: či sme dehydrovaní, či sme tehotní, či máme infekciu a dokonca aj o zdraví niektorých našich orgánov. Spoločnosť Withings sa na niektoré z týchto biomarkerov zameriava pomocou dvoch rôznych verzií svojho spotrebiteľského zariadenia, ktoré bude v Európe k dispozícii v prvej polovici roka 2023.

Inteligentný senzor U-Scan stačí pritom pripevniť na záchodovú misu, odkiaľ analyzuje váš moč každý deň, keď ho použijete. Jedna kazeta vyrobená pre zariadenie U-Scan je určená na monitorovanie informácií o výžive a metabolizme prostredníctvom merania hladiny ketónov a vitamínu C a testovania pH moču (nízke alebo vysoké pH môže súvisieť so zdravím obličiek a podobne). Druhá kazeta je určená pre ľudí, ktorí chcú lepšie sledovať svoj menštruačný cyklus, a to meraním nárastu LH alebo luteinizačného hormónu. LH dosahuje vrchol, keď je ovulácia za rohom a plodnosť je pravdepodobne najvyššia. Táto kazeta na meranie cyklu tiež meria pH moču.

Zdroj: Withings

Spoločnosť Withings tvrdí, že zariadenie funguje najlepšie, ak ho pripevníte na prednú časť záchodovej misy, čo znamená, že ľudia, ktorí zvyčajne močia v stoji, budú musieť sedieť. Moč potom bude prúdiť do malého zberného otvoru, ktorý podľa spoločnosti dokáže rozlišovať medzi močom a vonkajšou tekutinou, napríklad toaletnou vodou. Tepelný snímač zistí prítomnosť moču a ten sa presunie do testovacej nádoby. Po skončení analýzy sa odpad uvoľní zo zariadenia a zmizne spláchnutím.

Výsledky sa prostredníctvom Wi-Fi pripojenia presmerujú do smartfónu používateľa a v aplikácii Health Mate od spoločnosti Withings si potom môže denne prečítať svoje zdravotné poznatky. Senzor tiež bude schopný rozlíšiť váš „prúd“ od prúdu návštevníkov, pretože U-Scan dokáže rozlišovať na základe „vzdialenosti a rýchlosti toku“. Zariadenie obsahuje kazetu naplnenú testovacími prúžkami, ktorá vydrží zhruba tri mesiace.

Záujemcovia si budú môcť zaobstarať senzorické kazety U-Scan Nutri Balance alebo Cycle Sync alebo obe, ak chcú získať ešte viac údajov, za 500 eur neskôr v tomto roku. Spoločnosť Withings je presvedčená, že jej prvé dva spotrebiteľské senzory sú len začiatkom. Dúfa, že v budúcnosti pribudnú ďalšie zdravotnícke zariadenia, ktoré sa pridajú k dlhému zoznamu inteligentných hodiniek, nositeľných senzorov a ďalších zariadení, ktoré premieňajú naše zdravie na dáta.