Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Toaletné sedadlá sú novým miestom na získanie informácií o zdraví

Toaletné sedadlá sú novým miestom na získanie informácií o zdraví
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

To, ako používate toaletu, môže veľa napovedať o vašej celkovej pohode, vrátane toho, ako ste hydratovaní, o zdraví vášho črevného mikrobiómu a podobne. Na veľtrhu CES 2023 sa viaceré technologické spoločnosti na to zamerali a predstavili zariadenia, ktoré dokážu merať krvný tlak, kontrolovať nedostatky vo výžive a zhromažďovať ďalšie údaje priamo z toalety.

Sledovanie zdravia je každým rokom jednoduchšie, pričom katalóg nositeľných zariadení a inteligentných hodiniek sa neustále rozrastá. Ak hľadáte informácie o zdraví, ktoré budú vyžadovať ešte menej práce ako pripnutie hodiniek na zápästie, môže vás zaujať záchodová zdravotná technika.

Domáce testy moču nie sú novým konceptom. Existujú už nejaký čas a môžu testovať rôzne vecí, vrátane tehotenstva, LH (hormón, ktorý prudko stúpa pred ovuláciou), infekcie močových ciest a v prípade spoločnosti Vivoo aj informácie o nedostatkoch vo výžive. Na tohtoročnom veľtrhu CES 2023 sa spoločnosť Vivoo posunula o úroveň vyššie a oznámila inteligentné záchodové sedadlo, ktoré má zabudovaný tester moču.

Zdroj: Vivoo

Spoločnosť Vivoo tvrdí, že jej inteligentné sedadlo, ktoré sa dá pripevniť na bežnú toaletu, obsahuje senzor, ktorý sa pohybuje spolu s prúdom moču používateľa a poskytuje výsledky niekoľkých rôznych zdravotných parametrov naraz, ktoré sa odosielajú do aplikácie v spárovanom smartfóne. Hoci presné biomarkery ešte neboli stanovené, dá sa očakávať, že sedadlo bude sledovať hydratáciu, pH moču, ketóny a príjem živín, ako je sodík, horčík a vápnik, ktorých hladiny už spoločnosť Vivoo testuje vo svojich ručných testovacích prúžkoch na moč.

Inteligentné sedadlo ešte nie je k dispozícii. Spoločnosť Vivoo stále pracuje na výrobných detailoch a potom musí predložiť podrobnosti americkému úradu FDA na schválenie predaja zariadenia. Cieľom je dostať sa na spotrebiteľské trhy v roku 2025. Dovtedy budú záchodové sedadlá k dispozícii pre domovy dôchodcov a podobné odvetvia, ktoré slúžia starším ľuďom.

Na veľtrhu CES 2023 bolo predstavené aj záchodové sedadlo Heart Seat od spoločnosti Casana, ktoré dokáže merať krvný tlak používateľa, keď na ňom sedí. Sedadlo sľubuje senzorické meranie srdcovej frekvencie, okysličenia krvi a krvného tlaku.

Zdroj: Casana

Spoločnosť Casana tvrdí, že sa vyžaduje „štandardné sedenie“ na záchode v trvaní aspoň 30 sekúnd, pričom Heat Seat pasívne vyhľadáva zdravotné trendy a informácie a následne ich prenáša vášmu lekárovi alebo zdravotníckemu tímu. Potom bude mať poskytovateľ zdravotnej starostlivosti k dispozícii informácie, ak napríklad váš krvný tlak alebo srdcová frekvencia klesne mimo normálneho alebo bezpečného rozsahu.

Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v súčasnosti skúma zariadenie Heart Seat, ktoré bude zdravotníckou pomôckou, a preto bude na jeho získanie potrebný lekársky predpis. Spoločnosť Casana dúfa, že Heart Seat uvedie na trh do konca roka.