Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lyžica SpoonTEK by mohla pomáhať zvýrazniť chuť jedál

Lyžica SpoonTEK by mohla pomáhať zvýrazniť chuť jedál
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niektorí ľudia majú pocit, že ich jedlo nie je dostatočne chutné, ak doň nebola pridaná soľ, cukor alebo glutaman sodný. Lyžica SpoonTEK však prináša zdravšiu alternatívu, pretože údajne zvyšuje vnímanie chuti potravín neškodným aktivovaním chuťových pohárikov používateľa.

Lyžica SpoonTEK, ktorú vyrába rovnomenná americká startup spoločnosť, má zabudovanú batériu a elektroniku, vrátane jednej elektródy na spodnej strane rukoväte a jednej elektródy v časti lyžicovej misky. Rovnako ako bežné lyžice je zariadenie určené na použitie s relatívne mokrými alebo vlhkými potravinami, ako sú napríklad polievky, dusené jedlá, jogurty alebo zmrzlina.

Funguje tak, že používateľ položí jeden prst na elektródu rukoväte lyžice SpoonTEK, zatiaľ čo jedlo v miske lyžice pokrýva druhú elektródu. Keď si používateľ vloží lyžicu do úst, vytvorí elektrický obvod, v ktorom prúd prechádza z lyžice cez jedlo do jazyka. LED dióda na lyžici sa rozsvieti, aby potvrdila, že sa to deje.

Lyžica SpoonTEK sa okrem iných používateľov odporúča ľuďom, ktorí držia diétu so zníženým obsahom soli.

Podľa vývojárov je výsledkom mierna elektrická stimulácia chuťových pohárikov na jazyku, ktorá dočasne zlepšuje chuťový vnem používateľa. Potenciálni záujemcovia by mali vziať do úvahy, že zariadenie sa neodporúča používať ľuďom, ktorí majú implantované elektrické zdravotnícke zariadenia, ako sú napríklad kardiostimulátory, alebo ktorí trpia záchvatmi. Ľudia s piercingom v perách alebo v jazyku by si ho mali pred použitím lyžice odstrániť.

Nová lyžica SpoonTEK je už k dispozícii na webovej stránke výrobcu za cenu 29 USD, pričom na výber je v čiernom, sivom alebo béžovom farebnom prevedení.

Lyžicu SpoonTEK je možné umývať v ruke, ale nie v umývačke riadu.