Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Upravená „superrastlina“ by mohla čistiť vzduch v domácnostiach

Upravená „superrastlina“ by mohla čistiť vzduch v domácnostiach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Všetci sme počuli, že je dobré mať doma rastliny, pretože pomáhajú čistiť vzduch. Bioinžiniersky vytvorená rastlina Neo P1 vraj v tomto smere vyniká, pretože sa údajne vyrovná až 30-tim bežným izbovým rastlinám, pokiaľ ide o čistenie vzduchu.

Rastlina Neo P1, ktorú vytvorila francúzska biotechnologická startup spoločnosť Neoplants, je vlastne geneticky upravený druh pothosu, rastliny, o ktorej je už známe, že dokáže dobre odstraňovať prchavé organické zlúčeniny (VOC) zo vzduchu.

Rastlina Neo P1 bola pritom špeciálne navrhnutá tak, aby zachytávala veľké množstvo štyroch najtoxickejších VOC, a to formaldehyd, benzén, toluén a xylén. Gény pridané do jej DNA spôsobujú, že produkuje enzýmy, ktoré premieňajú tieto zlúčeniny na neškodné látky, ktoré využíva rastlina. Presnejšie, formaldehyd sa premieňa na fruktózu, zatiaľ čo benzén, toluén a xylén sa premieňajú na aminokyselinu.

Geneticky modifikovaná rastlina Neo P1 efektívne odstraňuje prchavé organické zlúčeniny zo vzduchu.

Neo P1-tka k tomu dostáva malú pomoc. Dodáva sa totiž s vlastnou špeciálnou zeminou, ktorá obsahuje biouhlie, materiál podobný drevenému uhliu, ktorý vzniká zahrievaním biomasy v prostredí bez kyslíka. Biouhlie okrem iného poskytuje domov užitočným mikroorganizmom, ktoré sa do pôdy pridávajú raz mesačne v doplnkoch známych ako Power Drops.

Tieto mikroorganizmy dostávajú od rastliny životodarné živiny a zároveň zvyšujú jej výkonnosť pri čistení vzduchu. Samy tiež zachytávajú VOC, pretože vzduch prúdi cez pôdu štrbinami v dodanom kvetináči. Pomer čistenia vzduchu medzi rastlinou a pôdou sa líši v závislosti od veľkosti rastliny, ale po dosiahnutí zrelosti by mal byť približne 50 : 50.

Kvetináč ku geneticky modifikovanej rastline Neo P1 je vyrobený z kyseliny polymliečnej (PLA), biologicky odbúrateľného bioplastu.

Okrem pridávania kvapiek Power Drops je jedinou potrebnou údržbou zalievanie. Vďaka nádržke v kvetináči to údajne stačí vykonávať raz za mesiac v zime a raz za dva týždne v lete.

Používatelia si však určite budú chcieť túto údržbu ustrážiť, pretože rastlina Neo P1 by sa mala nakoniec predávať za neuveriteľných 179 USD. Táto cena zahŕňa tri balenia Power Drops, pričom ich cena ešte nebola stanovená.