Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Precízne zariadenie v niekoľkých sekundách deteguje mŕtvicu

Precízne zariadenie v niekoľkých sekundách deteguje mŕtvicu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V prípade mozgovej mŕtvice hrá čas dôležitú rolu, čím skôr sa ňou lekári začnú zaoberať, tým sú vyššie šance na prežitie a zotavenie. No ešte pred samotnou liečbou musia lekári vedieť, či majú naozaj dočinenia s mozgovou príhodou. A práve v takýchto situáciách môže pomôcť nové detekčné zariadenie Cerebrotech Visor.

Zariadenie bolo niekoľko posledných rokov vyvíjané spoločnosťou Cerebrotech Medical Systems so sídlom v Kalifornii. Pre detekciu mŕtvice pritom využíva proces známy ako volumetrická impedančná spektroskopia s fázovým posunom.

Prenosné zariadenie Cerebrotech Visor sa umiestni na hlavu pacienta a funguje tak, že vysiela nízkoenergetické rádiové vlny, ktoré prechádzajú ľavou a pravou hemisférou mozgu. Keďže tieto vlny prechádzajú mozgovou tekutinou, mení sa ich frekvencia. Visor potom hodnotí tieto frekvenčné zmeny a porovnáva ich pre dve polovičky mozgu. Ak sú výrazne odlišné, znamená to, že došlo k mŕtvici a čím väčší je v hodnotách rozdiel, tým je mŕtvica závažnejšia.

Prenosné zariadenie Cerebrotech Visor sa umiestni na hlavu pacienta a funguje tak, že vysiela nízkoenergetické rádiové vlny, ktoré prechádzajú ľavou a pravou hemisférou mozgu.

V štúdii, ktorá sa nedávno uskutočnila na pôde Lekárskej univerzity v Južnej Karolíne a v iných zdravotníckych zariadeniach, použil zdravotnícky personál zariadenie Cerebrotech Visor na posúdenie stavu pacientov, u ktorých bolo podozrenie, že majú mozgovú mŕtvicu. Každý z pacientov podstúpil tri merania a hodnoty sa spriemerovali. Pre poskytnutie definitívnej diagnózy bol vykonaný neurologický sken mozgu.

V porovnaní s touto diagnostikou sa zistilo, že zariadenie Visor má až 92 percentnú presnosť pri identifikácii pacientov, ktorí utrpeli závažnú mŕtvicu. Hoci tomuto číslu k dokonalosti chýba ešte kúsok, je to stále lepšie ako presnosť detekcie mŕtvice, ktorú vykonáva personál na pohotovosti prostredníctvom štandardných metód fyzickej skúšky. Tam sa úspešnosť pohybuje v rozmedzí od 40 do 89 percent.

Detekčné zariadenie Visor už dostalo povolenie od americkej vládnej agentúry FDA, no zatiaľ nie je komerčne dostupné.

Zariadenie Cerebrotech Visor využíva pre detekciu mŕtvice proces známy ako volumetrická impedančná spektroskopia s fázovým posunom.