Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilná aplikácia pre vyhodnotenie symptómov Parkinsonovej choroby

Mobilná aplikácia pre vyhodnotenie symptómov Parkinsonovej choroby
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ chcú lekári určiť liečbu pacientov s Parkinsonovou chorobou, potrebujú presne poznať závažnosť ich symptómov. Bohužiaľ ich meranie nie je v súčasnosti príliš exaktná veda. Zmeniť by to však mohla nová mobilná aplikácia, ktorá pre vyhodnotenie príznakov Parkinsonovej choroby využíva pokročilú technológiu strojového učenia.

Bežne sa symptómy Parkinsonovej choroby, medzi ktoré patrí trasenie čí problémy s chôdzou, vyhodnocujú u špecialistu na klinike. Ich hodnotenie sa môžu líšiť, záleží od konkrétneho odborníka a tiež aj od toho v akom štádiu sú tieto príznaky počas návštevy lekára, či sú mimoriadne mierne alebo závažné. Ani samotní pacienti nemusia byť presní alebo konzistentní pri popisovaní svojho stavu.

Vedci z univerzity Johnsa Hopkinsa v spolupráci s Astonskou univerzitou a medicínskym centrom v Rochersteri však vytvorili aplikáciu, ktorá by toto hodnotenie mohla vykonať objektívne. Mobilná aplikácia dostala názov HopkinsPD a pre posúdenie symptómov Parkinsonovej choroby využíva v smartfóne zabudovaný mikrofón, akcelerometer a dotykovú obrazovku. Pacienti vykonávajú úlohy súvisiace zo snímaním hlasu, reakciou na dotyk prstov, meranie chôdze, rovnováhy a reakčného času.

Aplikáciu pritom môžu pacienti používať na otestovanie aj sami, kdekoľvek a kedykoľvek chcú. Aplikácia vyhodnotí merania a určí skóre závažnosti Parkinsonovej choroby. Toto skóre potom pacient môže zdieľať so svojim lekárom. Mobilná aplikácia HopkinsPD funguje na operačnom systéme Android a je k dispozícii na weboej stránke Parkinson´s Voice Initiative. Verzia pre operačný systém iOS s názvom mPower je dostupná cez App Store.

Študenti informatiky na univerzite Johnsa Hopkinsa, Srihari Mohan (vľavo) a Andong Zahn, zobrazujú iOS a Android verzie aplikácie, na ktorých pomáhali pri vývoji.