Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

WeWALK: Užitočnými technológiami nabitá palica pre nevidiacich

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Biele palice sú určite veľkým pomocníkom pre zrakovo postihnutých ľudí, ktorým pomáhajú v lepšej orientácii v priestore. Mladí vývojári z tureckej spoločnosti Young Guru Academy sa však rozhodli tomuto nástroju vdýchnuť trocha moderných inovácií a tak sa spojili s elektronickou spoločnosťou Vestel. Výsledkom sa stala technologicky vyspelá palicu pre nevidiacich s názvom WeWALK Smart Cane.

Palica pre nevidiacich WeWALK má predovšetkým zmenenú svoju rukoväť, ktorá predstavuje elektronické centrum pre všetky užitočné funkcie. Digitálna rukoväť je spojená s klasickou „analógovou“ bielou palicou. Zatiaľ čo koniec palice sa stále používa pre detekciu prekážok na zemi, ultrazvukové impulzy vysielané z rukoväte WeWALK sledujú prípadné riziká v úrovni hlavy. Keď palica zaregistruje takúto prekážku, umožní ju používateľovi rozpoznať prostredníctvom vibrácií dvoch (ľavých a pravých) tlačidiel.

Zatiaľ čo koniec palice sa stále používa pre detekciu prekážok na zemi, ultrazvukové impulzy vysielané z rukoväte WeWALK sledujú prípadné riziká v úrovni hlavy.

V palici je tiež integrované predné LED svetlo, ktoré pomôže čiastočne zrakovo nevidiacim osobám rozpoznávať prekážky v tme. Na rukoväti sa nachádza aj plocha pre dotykové ovládanie, ktorá umožní na diaľku ovládať prepojené smartfóny s operačným systémom iOS a Android. Vďaka tomu vie používateľ využiť zabudované reproduktory v palici pre prijímanie hlasovej navigácie pre určenie smeru z podporovaných aplikácií, ako je Google Maps. S pomocou mikrofónu sa navyše dajú využiť aj služby podporovanej digitálnej asistentky Amazon Alexa.

Na rukoväti sa nachádza aj plocha pre dotykové ovládanie, ktorá umožní na diaľku ovládať prepojené smartfóny s operačným systémom iOS a Android.

Celá technológia je navyše postavená na otvorenej platforme, takže vývojári tretích strán by mohli pridať vlastné funkcie a aplikácie. Palica pre nevidiacich WeWALK má zabudovanú batériu, ktorá na jedno nabitie poskytne výdrž po dobu až piatich hodín používania. Batéria sa nabíja prostredníctvom USB portu.

Vývojári sa spustenie sériovej výroby snažia získať dostatok finančných prostriedkov prostredníctvom start-up kampane na portáli Indiegogo, kde sa palica WeWALK dá získať za 349 dolárov. Maloobchodná cena bola predbežne stanovená na 499 dolárov. Ak všetko pôjde podľa plánov, prvé kusy by sa mali začať distribuovať niekedy v decembri tohto roka.

Palica pre nevidiacich WeWALK má zabudovanú batériu, ktorá na jedno nabitie poskytne výdrž po dobu až piatich hodín používania.