Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Svetlom aktivovaná ústna voda zabíja baktérie vytvárajúce kazy

Svetlom aktivovaná ústna voda zabíja baktérie vytvárajúce kazy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohým ľuďom, ktorí sú náchylní na tvorbu zubných kazov, často nestačí si len vyčistiť zuby, ale pre lepšiu dezinfekciu používajú aj ústnu vodu. Nový systém od fínskej spoločnosti Koite Health je tiež založený na ústnej vode, no využíva špeciálny náustok, ktorý pomocou svetla zničí problematické baktérie, ktoré vytvárajú zubný kaz.

Myšlienka celého riešenia je, že používateľ začne tým, že si bude po dobu 30 sekúnd premieľať ústnu vodu Lumorinse v ústach. Následne aj po vypláchnutí ústnej vody zostane v ústach proprietárna fotocitlivá látka, ktorá priľnula na povrch baktérií, ktoré sú prítomne v zubnom povlaku. Táto látka sa konkrétne drží na baktérii Streptococcus mutans, ktoré produkujú zubný povlak, spolu s baktériami, ktoré spôsobujú gingivitídu, čiže zápal ďasien. Všetky „dobré baktérie“ v ústach zostávajú nedotknuté.

Používateľ najprv v ústach 30 sekúnd premieľa ústnu vodu Lumorinse.

Používateľ potom na svoj chrup umiestnia špeciálny náustok Lumoral, ktorý vyžaruje svetlo a nechajú ho pôsobiť po dobu 10-tich minút. Počas tohto času sa látka absorbuje červeným svetlom vyžarujúcim zo zariadenia a iniciuje reťazovú reakciu, ktorá údajne zabije cielené baktérie. Náustok súčasne vyžaruje aj modré svetlo, o ktorom sa uvádza, že zvyšuje antibakteriálny účinok. No a nakoniec si používateľ vyčistí zuby tak, ako zvyčajne, čím sa odstráni zubný povlak.

Zubný náustok Lumoral.

Hoci už existujú klinické riešenia, ktoré používajú svetlo na odstránenie baktérií, ktoré spôsobujú ochorenie zubných dutín a ďasien, systém Lumoral je výnimočný v tom, že využíva dva typy svetla a je určený na domáce použitie. Systém Lumoral by mal byť uvedený na trh koncom tohto roka. Maloobchodná cena nebola zatiaľ stanovená.

Zubný náustok Lumoral.