Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenskí odborníci vyvíjajú rôzne výživové doplnky pre zdravší život

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
10. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Únava, vyčerpanie a oslabenie imunity. Práve to využívajú vírusy, vrátane korona vírusu. Súvisí to aj s tým, že nášmu telu chýbajú potrebné látky, aby sa so záťažou vyrovnalo. Ich prirodzeným zdrojom by pre nás malo byť samozrejme jedlo. Ale keď to nejde, nastupujú výživové doplnky.

Ozaj, a viete, že mnohé z nich vznikajú vďaka inováciám vo vývoji priamo na Slovensku? Boli sme sa na to pozrieť s kamerou v Piešťanoch, a tak vám ponúkame pohľad na to, ako sa také vitamíny a minerály dostanú do malej kapsule, tablety, sirupu či do kvapiek.

Je známe, že prudký úbytok vitamínov v tele nastáva pri záťaži organizmu, pri športe, strese, vo veku okolo 60 rokov, pri fajčení, alkoholizme, rôznych črevných ochoreniach, ale aj počas infekčných chorôb. Ľudské telo si však minerálne látky a väčšinu vitamínov nedokáže samo produkovať, a preto je potrebné ich pravidelne dopĺňať z výživy.

„Telo vlastne vám signalizuje tento nedostatok týchto vitamínov a minerálov. Či je to únava, či je to nespavosť, či vás bolí svalstvo, máte unavené oči. A tým pádom je potrebné a už to cíti sám organizmus že treba s tým niečo robiť a doplniť si vitamín alebo minerál,“ vysvetľuje Alena Jakubovská, manažérka výroby, Generica.

Na druhej strane si však treba dávať pozor, aby sa telo príliš „neprevitamínovalo“. Aj preto je dôležité, sa pozorne oboznámiť s tým, ako sa má podpora výživy správne dávkovať.

„Väčšinou sa jedná o vitamíny, ktoré sú v olejoch rozpustné, A, D, E, K, ktoré sa môžu v organizme ukladať. A taký ten najbežnejší nežiaduci účinok takej hypervitaminózy je práve tráviace problémy. Čo sa týka vitamínov, ktoré sú vo vode rozpustné, tak tieto vitamíny sa väčšinou v organizme neukladajú a odchádzajú,“ hovorí Oľga Sáková, manžérka vývoja, Generica.

Pri zvýšených nárokoch organizmu na vitamíny a minerálne látky dnes už existuje spôsob ako ich dopĺňať. K dispozícii sú vo forme rôznych výživových doplnkov. Už 25 rokov sa ich vývoju venujú na Slovensku priamo v Piešťanoch. Základom vývoja sú pritom namiesto chémie látky z prírody.

„Sa snažíme na vstupe používať látky, ktoré sú vyrábané biotechnologicky. Využívajú sa buď mikroorganizmy, to sú takzvané tie fermentácie, alebo sú to spracované extrakty rastlín alebo sú to nejaké morské rastliny alebo teda zdroje. Napríklad z rýb 3 omega kyseliny,“ dopĺňa Oľga Sáková, manžérka vývoja, Generica.

Výživové doplnky sa vyvíjajú špeciálne pre istú časť ľudského tela, pre isté orgány. Vďaka svetovým poznatkom vedy dnes dokáže tento priemysel pokryť potreby takmer celého tela. Pri zameraní sa na podporu konkrétneho orgánu pritom odborníci z Generici nájdu dostupné podporné látky a v rámci vývoja navrhnú unikátnu receptúru.

„Čo sa týka vývoja nového produktu, tak je to časovo niekedy veľmi zdĺhavé. Trvá nám to niekedy pol roka, niekedy rok. A sú aj produkty, ktorými sme sa museli zaoberať aj dva roky, pretože tam prebiehajú rôzne skúšky stability,“ hovorí Alena Jakubovská, manažérka výroby, Generica.

Potom ako je všetko odskúšané a odsúhlasené, spúšťa sa výroba. V modernej produkcii sa dnes vitamíny a minerály dostávajú do rôznych foriem ako sú kapsule, sirupy, kvapky a tablety. Základom sú pritom zhomogenizované vitamíny s pomocnými látkami, ktoré sa najprv navážia.

„Homogenizované tieto všetky látky sú dané k tabletovacím lisom alebo plničkám tvrdých želatínových kapsúl, kde je násypník. Z násypníka homogenizovaná zmes vlastné padá do lisu, kde pod tlakom vznikne tableta. Takto vznikajú, či sú to cmúľacie tablety alebo šumivé tablety.“

Aj počas výrobného procesu v hygienickom prostredí musí byť všetko pod kontrolou. Pracovníci z Generici tak v istých intervaloch premeriavajú hmotnosť výrobkov, ako aj súdržnosť zlisovanej zmesi. No a po výrobe prichádza balenie. V Piešťanoch však už upustili od väčších plastových obalov.

„Postupne sme vlastne prešli do blistrov. Po tej praktickej stránke, či už spomeniem ženy alebo pre starších ľudí, ktorí cestujú, tak je pohodlnejšie nejaký ten blister si hodiť do kabelky alebo na cestovanie.“

Vitamíny a minerály v spotrebiteľskej podobe, sa cez špecializované zariadenie posúvajú do blistrových postieľok, vytvorených z plastu. Rovnomerne naukladané už ďalej postupujú k zatavovaniu hliníkovou fóliou a následne do papierových škatuliek.

„Sa snažíme dodržiavať tú stránku environmentálnu z hľadiska celej výroby. Skladačky, ktoré my používame, niekedy máme z recyklovateľného papiera. A čo sa týka hliníkovej fólie a plastu, čiže blister - je zaradený ako kompozitný obal. Tým pádom jeho likvidácia prebieha spaľovaním čiže energetické zhodnocovanie,“ uzatvára Alena Jakubovská, manažérka výroby, Generica.

V Generice v Piešťanoch tak vzniká množstvo rôznych foriem vitamínov a minerálov, ktoré sú podporou pre ľudské telo. Slovenskí odborníci pritom neustále vyvíjajú inovatívne receptúry a vďaka tomu dokážu pomáhať nielen pri prevencii a uzdravovaní sa z chorôb, ale dokonca už aj pri niektorých intoleranciách.