Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém umelej inteligencie varuje pred nesprávnym použitím inhalátora

Systém umelej inteligencie varuje pred nesprávnym použitím inhalátora
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď môže byť použitie inhalátora alebo inzulínového pera doma veľmi dôležité, lekári pritom musia dúfať, že to ich pacienti robia správne. Nový monitorovací systém by však mohol objektívne posúdiť techniku pacientov v ich domovoch a informovať ich, ak sa pomýlia.

Technológia založená na umelej inteligencii, ktorú vytvoril tím výskumníkov z MIT, bola adaptovaná z nastavenia, ktoré sa predtým používalo na neinvazívne sledovanie zmien v spánkových polohách. Monitorovací systém zahŕňa nástenný prístroj, ktorý vyžaruje neškodné rádiové vlny s nízkym výkonom do okruhu 10 metrov.

Pokiaľ sa pacient nachádza v tejto oblasti, jeho telo bude odrážať vlny späť do prístroja. To znamená, že každý deň, keď používa svoje inzulínové pero alebo inhalátor, sa musí nachádzať v dosahu prístroja.

Každý pohyb, ktorý pacient urobí, moduluje odrážané rádiové vlny špecifickým spôsobom, ktorý je detegovaný a analyzovaný softvérom pripojeným k prístroju. Ak sa tieto modulácie nezhodujú s moduláciami, na ktoré bol softvér vyškolený, aby ich spájal so správnymi pohybmi, potom systém „vie“, že osoba nepoužíva inzulínové pero alebo inhalátor správne. Následne pacienta alebo jeho lekára môže informovať prostredníctvom rozhrania, ako je napríklad mobilná aplikácia.

V doteraz vykonaných testoch bol systém schopný detegovať 96 percent podaní inzulínového pera a až 99 percent použitia inhalátora. Dodatočne identifikoval problémy, ako napríklad to, že pero bolo stlačené len päť sekúnd namiesto predpísaných 10. Hoci optický kamerový systém dokáže tieto problémy vizuálne identifikovať, systém z MIT má výhodu v tom, že nezaznamenáva žiadne zábery používateľov, takže nevznikajú obavy o ochranu súkromia.

Prístroj použitý v monitorovacom systéme je podobný Wi-Fi smerovaču.