Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Senzor na pokožke deteguje psoriázu a potenciálne ďalšie choroby

Senzor na pokožke deteguje psoriázu a potenciálne ďalšie choroby
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak má niekto problematické ochorenie pokožky, postihnutá oblasť pokožky je zvyčajne buď tuhšia, alebo jemnejšia ako zvyčajne. Nový senzor je schopný detegovať takéto rozdiely, čo potenciálne umožňuje lekárom diagnostikovať kožné problémy rýchlejšie a ľahšie.

Elektromechanické senzorické zariadenie bolo navrhnuté na základe spolupráce medzi vedcami z Hongkongskej mestskej univerzity a Northwesternskej univerzity v Illinois. Je to vlastne adaptácia nástroja, ktorý bol predtým vyvinutý na druhej inštitúcii, a ktorý poskytoval haptickú spätnú väzbu používateľom systémov virtuálnej reality.

Senzor napájaný káblom má hrúbku len 2,5 milimetra a zaberá v kontaktnej oblasti plochu približne 2 centimetrov štvorcových. Je jednoducho umiestnený na pokožke človeka v mieste, kde existuje podozrenie na kožný problém. Cievkami na zariadení sa potom privádza striedavý elektrický prúd, čo spôsobí rýchle vibrovanie integrovaného magnetu.

Keď tento magnet vibruje, vyšle tlakové vlny do kože až do hĺbky 8 milimetrov. Táto pokožka sa rýchlo deformuje v reakcii na tieto tlakové vlny, aj keď rozsah, v akom to robí, závisí od jej pevnosť v ťahu. Fólia na snímanie napätia umiestnená na spodnej strane senzora meria tieto deformácie kože a prenáša tieto údaje na prepojený počítač, ktorý prevedie údaje do hodnoty tuhosti pokožky. Túto hodnotu je potom možné skontrolovať a porovnať s hodnotami spojenými so špecifickými kožnými ochoreniami.

Prototyp senzorického zariadenia, ktoré je schopné detegovať psoriázu a potenciálne ďalšie kožné choroby.

Hoci už existujú diagnostické systémy, ktoré merajú pevnosť v ťahu pokožky, sú to zvyčajne veľké prístroje, ktoré musia obsluhovať vyškolení technici. Navyše dokážu „čítať“ iba najvrchnejšiu vrstvu kože. Tím dúfa, že nová technológia by mohla priniesť komerčný senzor, ktorý by mohli využiť lekári vo svojich ordináciách alebo dokonca ľudia sledujúci zdravie svojej pokožky v domácnostiach.

Toto senzorické zariadenie už bolo predmetom klinických štúdií, v ktorých sa používalo na pokožke pacientov s kožnými problémami. Okrem iného sa zistilo, že spoľahlivo deteguje psoriázu už po jednej minúte používania. Predpokladá sa, že ako náhle sa technológia vyvinie ďalej, mala by byť rovnako schopná detegovať ďalšie kožné ochorenia.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Nature Biomedical Engineering.