Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľná ultrazvuková náplasť varuje pred srdcovými problémami

Nositeľná ultrazvuková náplasť varuje pred srdcovými problémami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je samozrejmé, že čím skôr bude niekto varovaný pred hroziacim infarktom alebo mozgovou príhodou, tým lepšie. Nová kožná náplasť by mohla poskytnúť takéto varovania zasielaním ultrazvukových impulzov do tela nositeľa.

Na základe predtým vyvinutého zariadenia bola náplasť vytvorená na Kalifornskej univerzite v San Diegu tímom pod vedením profesora Sheng Xu. Nosí sa na krku alebo na hrudi a pozostáva z tenkej vrstvy pružného a roztiahnuteľného polyméru, vo vnútri ktorej je mriežka 12 x 12 ultrazvukových vysielačov v milimetrovej veľkosti. Náplasť je v súčasnej podobe pevne pripojená k počítaču a zdroju napájania, no v pláne je vývoj samostatnej a bezdrôtovej verzie.

V jednom prevádzkovom režime je možné nastaviť všetky vysielače tak, aby vysielali impulzy ultrazvukových vĺn súčasne. To vytvára ultrazvukový lúč, ktorý sa zameriava priamo na jednu oblasť tela, až do hĺbky 14 centimetrov pod kožou.

Nositeľná náplasť obsahuje mriežku 12 x 12 ultrazvukových vysielačov.

V druhom prevádzkovom režime vysielače prenášajú svoje vlny nesynchronizovane, ale stále dostatočne rýchlo na to, aby vytvorili jeden súdržný lúč. V tomto prípade však môže byť tento lúč namierený v rôznych uhloch. To znamená, že by bolo možné skenovať rôzne oblasti bez toho, aby sa musela náplasť lepiť priamo nad každú z nich.

V obidvoch prípadoch ultrazvukový lúč prechádza cez telesné tkanivo a do hlavnej krvnej cievy. Lúč sa potom odráža od červených krviniek pohybujúcich sa cez túto cievu a späť k náplasti. Analýzou toho, ako je frekvencia ozveny ovplyvnená rýchlosťou prúdenia krvných buniek, je možné nepretržite sledovať krvný prietok, krvný tlak a činnosť srdca nositeľa. A to všetko v reálnom čase. Tieto informácie môžu byť následne použité na určenie, či sa začínajú objavovať kardiovaskulárne problémy.

Novo vyvinutá náplasť sa nosí na krku alebo na hrudi.

Počas testovania sa preukázalo, že náplasť funguje rovnako ako bežné ručné ultrazvukové sondy. Takéto sondy však musia byť obsluhované vyškolenými technikmi na klinikách a výsledky sa môžu líšiť v závislosti od schopností jednotlivých používateľov. V prípade novo vyvinutej nositeľnej náplasti to však údajne neplatí.

Vedci tvrdia, že ju stačí prilepiť na kožu a potom už len prečítať signály. Náplasť nie je závislá od operátora a pre technikov, lekárov alebo pacientov to nepredstavuje žiadnu ďalšiu prácu ani záťaž. V budúcnosti by si pacienti mohli niečo také nalepiť, aby mohli vykonávať cielené nepretržité sledovanie zdravotného stavu v pohodlí domácnosti.

Príspevok bol nedávno publikovaný v magazíne Nature Biomedical Engineering.