Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačená náplasť na opravu ušného bubienka sa chystá na trh

3D tlačená náplasť na opravu ušného bubienka sa chystá na trh
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Perforácie v bubienku vedú k bolesti a zhoršenému sluchu a oprava je náročná. Nový 3D tlačený implantát PhonoGraft, ktorý vyvinuli vedci z Harvardovej univerzity, však dokáže opraviť poškodenie bubienka tým, že povzbudí prirodzené bunky k opätovnému rastu. Teraz je dokonca už zaradený do komerčnej výroby.

Tympanická membrána, lepšie známa ako bubienok, je tenký, kruhový kúsok tkaniva, ktorý vibruje v reakcii na zvukové vlny a prevádza ich na elektrické signály, ktoré mozog dokáže interpretovať. Nemôže však vykonávať túto prácu, ak je prepichnutá cudzími predmetmi alebo sa poškodí extrémne hlasnými zvukmi. Aby toho nebolo málo, s poškodenou membránou sa môžu vírusy a baktérie ľahko dostať do vnútorného ucha a spôsobiť v ňom vážnu infekciu.

V súčasnej dobe je najlepšia liečba známa ako tympanoplastika, ktorá zahŕňa opravu membrány pomocou štepov vlastného tkaniva pacienta. No konečný výsledok nie je taký dobrý ako zdravý ušný bubienok, pričom tento postup si vyžaduje urobenie rezu za uchom a často môže zlyhať a je potrebné ho vykonať znova.

Nový 3D tlačený implantát PhonoGraft je určený na riešenie týchto problémov. Napodobňuje totiž zložitý tvar prirodzeného ušného bubienka, ktorý je vzorovaný „lúčmi“ ako také koleso na bicykli. Implantát je vyrobený zo špeciálne vyvinutého atramentu na báze syntetického polyméru vhodného pre 3D tlač. PhonoGraft nepracuje len na obnove sluchu, ale poskytuje aj lešenie pre regeneráciu vlastných buniek príjemcu. Testy vykonané na činčilách, ktoré majú podobnú anatómiu uší a rozsahy sluchu ako ľudia, sa ukázali pritom ako sľubné.

3D tlačený implantát PhonoGraft je navrhnutý s lúčovou štruktúrou kolesa, aby lepšie napodobňoval prirodzený ušný bubienok.

Vedci z Harvardovej univerzity tvrdia, že tri mesiace po implantácii ich optimalizovaného štepu do ucha činčily naznačili sluchové testy úplné obnovenie vedenia zvuku, čo bola predtým veľká prekážka. Po preskúmaní ušného kanála endoskopom tím zistil, že štep bol nahradený novým tkanivom, ktoré zrekonštruovalo bubienok s radiálnym kruhovým vzorom. Navyše je možné implantát PhonoGraft vložiť priamo do zvukovodu, takže proces je menej invazívny ako pri tradičných metódach opravy ušného bubienka.

Aby sa implantát mohol dostať na trh, založil Harvardov inštitút Wyss startup s názvom Beacon Bio, ktorý nedávno získala spoločnosť Desktop Health. Tento krok by ho tak mal zrejme pripraviť na komerčné uvedenie. Tím teraz pracuje na získaní povolenia amerického úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), aby sa mohol PhonoGraft dodať ľudským pacientom.

Nový 3D tlačený implantát PhonoGraft dokáže opraviť poškodený ušný bubienok.