Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mimická molekula pomôže starým antibiotikám opäť fungovať

Mimická molekula pomôže starým antibiotikám opäť fungovať
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderná medicína sa snaží bojovať proti takzvaným „superbaktériám“, ktoré sú odolné voči antibiotikám. Nová liečba by mohla pomôcť získať v boji navrch tým, že vyradí enzýmy, ktoré superbaktérie používajú na obranu proti antibiotikám.

Baktérie majú mimoriadnu schopnosť sa evolučne vyvíjať, takže keď ich antibiotiká vystavia environmentálnemu tlaku, preživšie baktérie sa rýchlo podelia o svoje gény rezistencie s komunitou, až kým sa lieky nestanú zbytočnými. Vedci sa potom teda sústredia na vývoj iných antibiotík, no aj voči nim sa časom stanú baktérie odolnými a cyklus znova pokračuje.

Z dlhodobého hľadiska sa tak zdá, že boj proti baktériám prehrávame. Tempo vývoja nových antibiotík sa spomaľuje a už existujú aj baktérie, ktoré sú odolné voči všetkému, čo sa na ne môže použiť. Je preto dôležité, aby sa našli iné spôsoby, ako oslabiť baktérie, aby sa rozšírilo používanie existujúcich liekov. Presne to bolo cieľom novej štúdie vedenej výskumníkmi z Ineos Oxfordského inštitútu pre antimikrobiálny výskum.

Tím sa zameral na zlepšenie triedy antibiotík nazývaných ako karbapenémy, ktoré sa často považujú za našu „poslednú líniu obrany“ pri liečbe infekcií, ktoré sú odolné voči iným liekom. Niektoré typy baktérií už túto bariéru prelomili, produkovaním enzýmov nazývaných ako metalo-beta-laktamázy (MBL), ktoré rozkladajú lieky. Vedci sa teda rozhodli nájsť liek, ktorý by sa mohol zamerať na tieto MBL a obnoviť funkciu karbapenémov.

Vedci začali skríningom stoviek tisíc rôznych chemikálií, aby našli niektoré, ktoré by mohli interferovať s MBL, pričom v ideálnom prípade ponechajú ľudské proteíny na pokoji. Vyčlenili skupinu nazývanú ako indolkarboxyláty a pri bližšom skúmaní zistili, že napodobňujú väzbové miesta karbapenémov. MBL tak budú interagovať s týmito molekulami namiesto liečiva, takže liek bude môcť začať zabíjať baktérie.

Po optimalizácii indolkarboxylátov ich tím testoval proti kmeňom baktérie E. coli rezistentným na karbapeném v laboratórnych miskách a na myšiach. Výskumníci spárovali nový liek s existujúcim karbapenémom nazývaným ako meropenem a zistili, že táto kombinácia bola až päťkrát silnejšia proti superbaktériám ako samotné antibiotiká a fungovala i pri nižšej dávke. U laboratórnych myší boli pritom pozorované len mierne vedľajšie účinky.

Bude samozrejme potrebné ďalšie testovanie, aby sa zistilo, či je liečba účinná aj u ľudí, no výsledky štúdie by mohli viesť k novým liekom, ktoré pomôžu spomaliť rastúcu hrozbu superbaktérií.

Výskum bol publikovaný v magazíne Nature Chemistry.