Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová vakcína proti Covid-19 je vyvinutá ako „dar pre svet“

Nová vakcína proti Covid-19 je vyvinutá ako „dar pre svet“
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Novú vakcínu proti ochoreniu Covid-19, ktorú vyvinuli výskumníci z Texaskej detskej nemocnice a z Lekárskej univerzity Baylor, ponúkajú výrobcom vakcín na celom svete voľne bez potreby patentov. Klinické skúšky ľuďoch ukázali, že vakcína je bezpečná a účinná, pričom India už povolila jej použitie pre hromadnú výrobu viac ako 100 miliónov dávok mesačne.

Táto vakcína dostala názov Corbevax a je založená na tradičnej technológii na báze bielkovín, ktorá sa bezpečne používa už desaťročia. Rovnako ako iné vakcíny proti Covid-19, aj Corbevax sa zameriava na koronavírusový spike proteín, ale namiesto použitia mRNA na nasmerovanie našich buniek na produkciu týchto spike proteínov interne dodáva telu spike proteíny kultivované v laboratóriu.

Výskumníci vzali gén, ktorý kóduje spike proteín, a vytvorili kvasinky, aby ho vyrobili. Tieto proteíny sa zbierajú, purifikujú a kombinujú s pomocnými látkami na zvýšenie imunitných reakcií. Táto presná metóda sa používa na výrobu vakcíny proti hepatitíde B už dlhé roky.

„Vakcíny na báze bielkovín sa rozsiahle používajú na prevenciu mnohých iných chorôb, majú preukázanú bezpečnosť a majú nízke náklady na dosiahnutie lacnej škálovateľnosti na celom svete,“ hovorí Maria Elena Bottazzi, jedna z vedúcich výskumníkov projektu.

Koncom roka 2020 sa výskumný tím z USA, ktorý vyvíja vakcínu, spojil s indickou farmaceutickou spoločnosťou Biological E, aby začali klinické skúšky a vytvorili výrobné kapacity. V roku 2021 tieto klinické štúdie zahŕňali niekoľko tisíc účastníkov a nakoniec bolo zistené, že Corbevax je bezpečný a účinný pri vytváraní silných imunitných reakcií na koronavírus SARS-CoV-2.

Výskum vakcíny Corbevax viedli Maria Elena Bottazi a Peter Hotez z Centra vývoja vakcín z Texaskej detskej nemocnice.

Údaje z klinických skúšok boli porovnané s už schválenou vakcínou s názvom Covishield (verzia známej vakcíny od spoločnosti Astrazeneca vyrobená v Indii). Corbevax vyvolal podstatne menej nežiaducich účinkov ako Covishield a produkoval aj lepšie imunitné reakcie.

Neutralizačné protilátkové reakcie na Corbevax naznačujú, že vakcína by mala byť aspoň na 80 percent účinná pri prevencii symptomatického Covid-19 z variantu Delta. Čoskoro sa očakávajú špecifické údaje aj proti variantu Omicron, predpokladá sa však, že vakcína Corbevax bude prinajmenšom rovnako účinná ako väčšina v súčasnosti dostupných vakcín.

Snáď najdôležitejšou vlastnosťou tejto novej vakcíny je skutočnosť, že bola vyvinutá ako produkt bez patentu, ktorý môžu výrobcovia vakcín na celom svete ľahko vyrobiť. Peter Hotez, jeden z vedúcich výskumníkov projektu, ho opísal ako „dar pre svet“, pričom poukázal na to, že technológia už bola poskytnutá výrobcom vakcín v Indii, Indonézii, Bangladéši a Botswane.

India je pritom prvou krajinou, ktorá vydala núdzové povolenie pre vakcínu Corbevax a spoločnosť Biological E má údajne pripravených až 150 miliónov dávok, pričom výrobná kapacita je od februára nastavená na 100 miliónov dávok vakcíny mesačne.