Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: Smartfón Microsoft Lumia 535 Dual SIM

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
25. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Microsoft sa po dohode zo známou značkou Nokia nebála vstúpiť aj na trh s mobilnými zariadeniami, prináša smartfón Microsoft Lumia 535 pre priaznivcov Windows rozhrania, ktorí chcú priaznivú kvalitu za prijateľnú cenu.

Balenie Lumie vás privíta záručným listom. Priamo v hlavnej časti škatuľky dostal svoje významné miesto samozrejme samotný telefón. Pod ním nájdeme batériu, takže je bez problémov vymeniteľná, čo je dnes už výhodou. Samozrejme nechýbajú návody a ešte mikro USB nabíjačka.

Lumia je vybavená ako inak najnovšou verziou operačného systému Windows Phone 8.1 Denim a ponúka pravidelnú aktualizáciu najnovšieho softwaru.

Displej má technológiu IPS a prichádza v rozmere 5 palcov s rozlíšením 540 na 960 bodov, pri hustote 220 bodov na palec. O výkon sa stará 4-jadrový Cortex-A7 a procesor Snapdragon 200 s frekvenciou 1,2 GHz. Úlohu grafickej podpory na seba preberá akcelerátor Adreno 302. Systém pracuje s gigabajtom operačnej pamäte RAM, pričom interný úložný priestor má 8 GB a k dispozícii je aj 15 GB softvérové cloudové úložisko OneDrive, ktoré si môže používateľ podľa potreby rozšíriť až na 128 GB.

Pod povrchom je ukrytá 1950 mAh batéria s deklarovanou výdržou štandardného hovoru až 11 hodín. Nájdeme tu aj dvojicu slotov pre SIM karty, samozrejme v prípade Dual SIM variantu telefónu. Obe verzie sú pritom od seba cenovo aj vzhľadovo takmer nerozlíšiteľné.

Predný i zadný fotoaparát majú zhodne 5 Mpx, automatické ostrenie a štandardom je LED blesk. Videá spracuje smartfón v rozlíšení VGA s frekvenciou 30 snímok za sekundu. Originálna vstavaná aplikácia pre fotenie, Lumia Camera, poslúži pre vlastné nastavovanie ISO, zaostrenie, vyváženie bielej, či pre voľbu užívateľských režimov. K dispozícii sú aj selfies filtre a okamžitá možnosť zdieľať fotky cez sociálne siete.

Z užitočných vstavaných aplikácií tu nájdeme napríklad bezplatnú hlasovú navigáciu Here Drive+, či bezplatné mapy Here. Obe pritom poslúžia ako plnohodnotná navigácia do terénu. Za zmienku stojí aj knižnica Windows Phone Store pre výber množstva aplikácií a hier.

Telefón sa snaží používateľa zaujať vždy po zapnutí displeja. Systémové dlaždice na úvodnej obrazovke po zapnutí akoby ožijú a používateľ si ich rozmiestnenie môže prispôsobovať.

Lumia 535 podporuje prenos sietí v štandarde HSDPA s rýchlosťami do 42,2 Mbps pri downloade a 5,76 Mbps pri uploade. Spojenie s webom umožní vstavaný prehliadač Internet Explorer a samozrejme aj Wi-Fi. Nájdeme tu aj možnosť vytvoriť Wi-Fi Hotspot a tiež bezdrôtovú technológiu Bluetooth 4.0.

Smatphone Microsoft Lumia 535 je určený pre publikum s menšími nárokmi na vysoký výkon zariadenia, no s požiadavkami na kvalitné ovládanie a funkcie s Windows Systémom. Svoj individualizmus pritom môže používateľ vyjadriť aj výberom jedného farebného prevedenia zo šiestich vymeniteľných krytov – od krikľavých odtieňov až po decentnú čiernu.