Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne drony môžu byť účinným strašiakom pre holuby

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa nám môžu holuby páčiť, dokážu svojimi výkalmi narobiť poriadny neporiadok na budovách a iných stavbách, čo môže predstavovať zdravotné riziko. Podľa nového výskumu môžu byť autonómne drony ideálnym nástrojom na neškodné odohnanie týchto vtákov.

V nedávnej štúdii tím vedcov vo švajčiarskom výskumnom ústave EPFL začal inštaláciou videokamery odolnej voči poveternostným vplyvom na strechu Švajčiarskeho technického konferenčného centra EPFL. Táto budova bola už známa tým, že priťahovala veľké množstvo holubov, ktoré pokrývali strechu trusom, ktorý sa často musí zmývať.

Počas obdobia 21 dní bola kamera použitá na pozorovanie času, kedy holuby zvyčajne zostali na streche. S využitím technológie neurónovej siete, ktorá bežala na prepojenom počítači pozemnej stanice, dokázala kamera tiež zistiť, kde a koľko holubov sa nachádza. Dokonca dokázala odhadnúť ich GPS súradnice.

Po trojtýždňovom období bola pridaná kvadrokoptéra Parrot Anafi. V priebehu piatich dní, kedykoľvek kamera zbadala holuby na streche, odovzdala tomuto dronu ich polohu. Ten potom vzlietol, autonómne priletel do danej oblasti a následne sa vznášal na mieste a odháňal vtáky. Kvôli bezpečnostným predpisom musel každý vzlet povoliť ľudský operátor, aj keď sa dúfa, že po ďalšom vývoji systému to už nebude potrebné.

Počas piatich dní bol autonómny dron nasadený celkom 55-krát. Zistilo sa, že sa tým výrazne skrátil čas, počas ktorého holuby zostali na streche, a predovšetkým sa znížil počat holubov, ktoré tam pristali.

Technológia je opísaná v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne IEEE Explore. Jej použitie si môžete pozrieť na začiatku článku alebo TU.