Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotické mikroprsty umožnia vedcom získať cit pre drobné objekty

Robotické mikroprsty umožnia vedcom získať cit pre drobné objekty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak by ste sa snažili zmerať reakčnú silu nohy hmyzu, nemohli by ste ju jednoducho stlačiť prstom. Rozdiel vo veľkosti by bol príliš veľký na to, aby ste to mohli urobiť s dostatočnou citlivosťou. Súprava ručne ovládaných mäkkých robotických mikroprstov však teraz dokáže túto úlohu zvládnuť.

Každé z týchto plochých obdĺžnikových zariadení, ktoré vytvorili japonskí vedci z Ritsumeikanskej univerzity, má dĺžku len 12 milimetrov, šírku 3 milimetre a hrúbku 490 mikrometrov (milióntina metra). Päť z nich je začlenených do jedného zariadenia, ktoré je v podstate robotickou rukou s mäkkými, ohybnými prstami. V každom prste sa nachádza pneumatický aktuátor podobný balóniku spolu s tenzometrom z tekutého kovu.

Používateľ nosí na vlastných prstoch špeciálne senzory, ktoré merajú rýchlosť, rozsah a smer pohybu ohýbania prstov. Tieto údaje sa v reálnom čase prenášajú do príslušných mikroprstov a spôsobujú ich príslušné ohýbanie. V prípade, že stlačia predmet, ktorý sa pritlačí späť, tenzometrické snímače merajú silu, ktorou sa tento predmet pritlačí.

Pri testovaní tejto technológie sa mikročipy použili na meranie reakčnej sily nôh živého chrobáka, ktorý bol držaný hore nohami pomocou prísavky. Nameraná sila bola približne 10 milinewtonov, čo sa zhodovalo s predtým vypočítanými odhadmi.

Každý mikroprst sa pohybuje pomocou integrovaného pneumatického aktuátora a meria reakčnú silu pomocou tenzometra z tekutého kovu.

Tím dúfa, že po ďalšom vývoji by sa táto technológia mohla využiť nielen pri štúdiu hmyzu, ale aj v iných aplikáciách, kde sa vyžaduje „praktický“ prístup v malom meradle.

„Pomocou nášho mikroprsta snímajúceho napätie sme boli schopní priamo merať tlačný pohyb a silu nôh a trupu chrobáka. To je niečo, čo sa predtým nedalo dosiahnuť,“ povedal profesor Satoshi Konishi, vedúci vedec. „Očakávame, že naše výsledky povedú k ďalšiemu technologickému vývoju interakcií medzi mikroprstami a hmyzom, čo povedie k interakciám medzi človekom a prostredím v oveľa menších mierkach“.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Scientific Reports.