Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

AutoSaw používa roboty pre bezpečné rezanie dreva na nábytok

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrické píly môžu byť pre neskúsených používateľov nebezpečné, no práve takéto píly sú nástrojom pre tvorbu nábytku na mieru. Vedci z MIT v laboratóriách Počítačovej vedy a umelej inteligencie (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory - CSAIL) však vyvinuli experimentálny systém s AutoSaw, ktorý používa roboty pre bezpečné rezanie dreva.

Celý proces sa začína v počítači. Používateľ si cez program OnShape CAD vyberie z profesionálmi navrhnutých šablón ten typ položky, ktorú chce vytvoriť. Šablóna sa samozrejme dá upraviť podľa želaní, pričom sa zohľadňujú aj také faktory, ako je veľkosť alebo estetika. Po vytvorení projektu vygeneruje program zoznam všetkých drevených kusov, ktoré sa budú musieť narezať. Hotový zoznam sa potom zasiela rezacím robotom.

Systém AutoSaw používa dva malé mobilné roboty Kuka Youbot, ktoré sú vybavené systémom pre sledovanie pohybu. Roboty majú rameno, s ktorým zdvíhajú kusy nenazeraného dreva a spoločne ho prenášajú ku kotúčovej elektrickej píle.

Systém AutoSaw používa dva malé mobilné roboty Kuka Youbot, ktoré sú vybavené systémom pre sledovanie pohybu. Roboty majú rameno, s ktorým zdvíhajú kusy nenazeraného dreva a spoločne ho prenášajú ku kotúčovej elektrickej píle. Následne vedú kus dreva cez pílu, ktorá ho rozreže na požadovanú dĺžku. Okrem toho systém AutoSaw využíva aj ďalšieho upraveného robota, ktorého výskumníci vybavili rezacou pílkou. Robot sa s ňou pohybuje pohybuje po povrchu drevených dosiek a vyrezáva všetky ploché kusy, ktoré sú potrebné pre vytvorenie nábytku.

Okrem toho systém AutoSaw využíva aj ďalšieho upraveného robota, ktorého výskumníci vybavili rezacou pílkou.

Po dokončení narezania všetkých potrebných dielov počítačový program navedie používateľa procesom ich zostavovania, aby vytvoril svoj nábytok na mieru. Systém AutoSaw bol doteraz použitý pre zostavenie stola so simuláciou, ktorá dokazuje, že môže byť dodatočne použitý pre vytvorenie stoličky, prístrešku alebo drevenej plošiny. Po určitých úpravách by sa systém AutoSaw mohol použiť aj pre také úlohy, ako je vŕtanie či lepenie.

Cieľom experimentálneho systému AutoSaw je poukázanie na možnosti robotiky, ktorá môže priniesť používateľom slobodu pri tvorbe vlastného nábytku na mieru s vysokou mierou bezpečnosti. Otázkou už len zostáva, či sa AutoSaw dostane niekedy aj do komerčnej oblasti.

PhD študentka Adriana Schulzová jednou z vedúcich projektu experimentálneho systému AutoSaw, ktorý aj amatérom umožní s pomocou robotov vytvárať vlastný nábytok na mieru.