Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné vlákna menia farbu podľa úrovne tlaku obväzu

Inteligentné vlákna menia farbu podľa úrovne tlaku obväzu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak pacient trpí napríklad vredmi predkolenia, tak jeho končatiny musia byť zabalené do kompresného obväzu, aby sa stimuloval prietok krvi. Je však dôležité, aby bol obväz správne pritiahnutý. Pomôcť by mohli nové vlákna, ktoré dokážu meniť svoju farbu podľa úrovne vyvinutého tlaku, čím sa zabezpečí, že ošetrovateľ uviaže obväz správne.

Elastické fotonické vlákna citlivé na tlak vytvoril tím vedcov z MIT. Tie potom integrovali do bežných kompresných obväzov. Každé vlákno má približne 10 násobok priemeru ľudského vlasu. Vyrába sa valcovaním ultraľahkých vrstiev priehľadnej gumy okolo pružného jadrového vlákna, čím sa vytvorí štruktúra podobná roláde. Okolité svetlo svieti do tejto štruktúry a odráža sa späť od každej z vrstiev. V závislosti od toho, akú hrúbku majú vrstvy, čo závisí od toho, ako sa vlákno s obväzom rozťahuje, sa odrazené svetlo bude javiť ako iná farba. Je to spôsobené fenoménom známym ako optická interferencia.

Používatelia potom porovnajú aktuálnu farbu vlákna s farebnou tabuľkou a podľa toho zistia, či je obväz príliš voľný, alebo je príliš tesný, či je aplikovaný správne. Porovnanie s tabuľkou sa dá vykonať nielen pri prvej aplikácii obväzu, ale aj pri jeho ďalšej kontrole, aby sa zistilo, či sa nemusí jeho tlak znova upraviť.

V závislosti od toho, akú hrúbku majú vrstvy, čo závisí od toho, ako sa vlákno s obväzom rozťahuje, sa odrazené svetlo bude javiť ako iná farba.

Počas skúšky tejto novej technológie použila skupina študentov tri typy obväzov na svoje nohy – obyčajný obväz, obväz s fotonickými vláknami a obväz, v ktorom sa vytlačené obdĺžniky natiahli do štvorcov, keď je množstvo tlaku správne. Zistilo sa, že s obväzom s vláknami MIT sa dá najjednoduchšie aplikovať optimálny tlak.

Výskumníci teraz pracujú na zlepšení výrobného procesu, ktorý je v súčasnosti náročný a nákladný. Navyše sú vlákna dlhé len niekoľko centimetrov. Vlákna by sa dali použiť nielen v kompresných obväzoch, no mohli by si nájsť cestu aj do výrobkov, ako je oblečenie pre atlétov, ktoré mení farbu pri indikácii svalového napätia alebo pre výrobu extenzometrov do strojárskych zariadení.

Používatelia potom porovnajú aktuálnu farbu vlákna s farebnou tabuľkou a podľa toho zistia, či je obväz príliš voľný, alebo je príliš tesný, či je aplikovaný správne.